Dienas ziņas

Ierobežota arī mājražotāju un amatnieku produkcijas tirdzniecība

Dienas ziņas

Darbu sāk Bauskas sporta skolas halle

Bibliotēkas aicina izmantot e-pakalpojumus

Bibliotēkas aicina izmantot e-pakalpojumus un lasīt e-grāmatas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 21. decembra līdz 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas arī bibliotēkas. Tas gan nenozīmē, ka darbs grāmatu krātuvēs apstājas. Bet ar klientiem bibliotekāri sazinās attālināti un aicina lasīt e-grāmatas. Vienlaikus speciālisti meklē risinājumus, kā attīstīt un pilnveidot digitālos pakalpojumus. 

Uzzinot, ka no 21. decembra grāmatu krātuves būs slēgtas, Valmieras integrētās bibliotēkas aktīvākie lasītāji vēl pagājušas nedēļas izskaņā steidza paņemt jaunu lasāmvielu. Šī gada pēdējais bibliotēkas apmeklējums viņiem izvērtās īpašs – akordeona skaņu pavadījumā.

Bet nu telpās valda klusums. Lai gan grāmatu aprite ir pārtraukta, bibliotekāres darbu turpina un ar klientiem komunicē attālināti.

“Mēs ļoti aicinām pašlaik lasīt e-grāmatas. Šis ir īstais brīdis, kad nav iespējams aiziet uz bibliotēku un paņemt jauno grāmatu, ieskatīties mājaslapā “3td.lv”, jo tā ir e-grāmatu bibliotēka, kur visiem bibliotēkā reģistrētiem klientiem e-grāmatas ir pieejamas acumirklī bez maksas. Galvenais nosacījums – lai nav bibliotēkā parādu,” pastāstīja Valmieras integrētās bibliotēkas pārstāve Olga Kronberga.

Izmantot e-pakalpojumus aicina arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kas attālinātā režīmā strādā jau kopš novembra. Salīdzinot ar pērno gadu, pieprasījums pēc digitālās bibliotēkas kolekcijām un ārvalstu datubāzēm šogad ir ievērojami audzis.

“Jāsaka gan, ka laime nelaimē, jo pirms pavasara mums bija tādas nelielas problēmas piesaistīt cilvēku uzmanību mūsu digitālajām kolekcijām. Tās kolekcijas bija, pastāvēja, tur bija ieguldīts milzīgs darbs, nauda, lai šīs kolekcijas būtu, bet salīdzinoši šaurāk nekā tagad cilvēku grupa par tiem interesējās, zināja un tos izmantoja,” zināja stāstīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts.

Pandēmijas apstākļi veicinājuši arī vairākus jaunieviesumus. Tagad Latvijas Nacionālā bibliotēka nodrošina tiešraides, video un audio ierakstus. Turklāt šajā laikā būtiski palielinājusies arī bibliotekāru loma digitālo prasmju apgūšanā.

“Cilvēkiem ļoti daudziem arī trūkst prasmes. Runa ir ne tikai par bibliotēkas pakalpojumiem, bet arī par kaut kādām pamatprasmēm. Cenšamies nodrošināt šo konsultāciju, arī attālināti cilvēkiem skaidrojot, kā varam palīdzēt,” pastāstīja Olga Kronberga no Valmieras integrētās bibliotēkas.

Latvijas Bibliotekāru biedrībā cer, ka nākamgad pašvaldības vēl vairāk pievērsīs uzmanību attālināto pakalpojumu kvalitātei, bibliotēkās nodrošinot gan nepieciešamās tehnoloģijas, gan pietiekamu skaitu kvalificētu speciālistu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti