Baltvilka balvu saņem Māris Rungulis un Gundega Muzikante

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dzejnieka Jāņa Baltvilka (1944-2003) dzimšanas dienā, 24.jūlijā, Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2014. gada laureātu vārdus, informē Alīse Nīgale. Balva bērnu literatūrā tika pasniegta Mārim Rungulim par detektīvstāstu bērniem “Lapsu kalniņa mīklas”, bet bērnu grāmatu mākslā balvu šogad saņēma Gundega Muzikante par ilustrācijām trīs grāmatām.

Māra Runguļa detektīvstāstā “Lapsu kalniņa mīklas” balvas piešķīrēji īpaši atzīmē saikne ar Latvijas vēsturi – tēlojot aktīvus un zinātkārus pusaudžus aizraujošos noslēpumu atklāšanas piedzīvojumos, pirmo reizi latviešu bērnu un pusaudžu literatūrā atainots patiess stāsts par nacionālo partizānu cīņām Kurzemē pēc Otrā pasaules kara.

Gundegai Muzikantei balva piešķirta par ilustrācijām trīs grāmatām: Ineses Zanderes “Pūķa ceļojums”, Ievas Samauskas “Kad kaķēnu sauc par pelīti?” un Aivara Neibarta “Mājiņa”, kurās māksliniece smalki, asprātīgi un emocionāli ataino reālu un teiksmainu varoņu gaitas dažādos laikos, konkrētā vidē, un, meistarīgi izmantojot akvareli, zīmuļus un krītiņus, rada krāšņas, detaļām bagātas pasaules.

Iepriekš jau bija zināms, ka Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir Somijas rakstniece Henrika Andersone (Henrika Andersson), bet balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas “Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata" (izdevniecība “liels un mazs”) izcilo tulkojumu latviešu valodā saņēma Mudīte Treimane.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju.

Žūrija īpašu atzinību izteica dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu „Jūrnieks uz sauszemes”, Ivam Zennem par grāmatu „Lapsu kalniņa mīklas”, uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu.

Māksliniece Elīna Brasliņa saņēma žūrijas atzinību par veiksmīgu debiju bērnu grāmatu ilustrācijā, īpaši izceļot ekspresīvo vizuālo risinājumu Māra Čaklā dzejolim “Gaidītāja meža cūka” sērijā “BIKIBUKS”.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, mākslinieks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūrkritiķe Anda Baklāne, radio un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti