Baltvilka balvas pretendents Leons Briedis un «Saputrotā putra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dzejnieks Leons Briedis izvirzīts Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Literatūra bērniem un jauniešiem” par grāmatu "Saputrotā putra" (Liels un mazs). Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendentu.

Leona Brieža iepriekšējā grāmata bērniem bija iznākusi 2007. gadā, un dzejnieka atgriešanās bērnu literatūrā pēc ilgāka pārtraukuma bija gaidīta un iepriecinoša. Viņam līdzi ir tautasdziesmu un pasaku noskaņas, mīļas sarunas ar māmiņu, vējiņa lidojums un krupīša lēciens, jautri danči ar govi un īsta suņu balle. Baltvilka balvas žūrijas viedokļos par Leona Brieža dzejas krājumu „Saputrotā putra” iezogas emocijas: “tas ir viens no aizkustinošākajiem notikumiem latviešu bērnu literatūrā pēdējā gada laikā”, “šo krājumu caurstrāvo dabisks dzīvesprieks un brīnišķīgs naivums, kas ļauj uzlūkot pasauli bez aizspriedumiem un vērtējuma”, “uz citu fona šis krājums izceļas kā ļoti sentimentāls un romantisks”. Žūrijas vadītāja Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne atzīst: “Retro piesitiens, folkloriskums, sirsnība, labestība, dzīvīgums, ritmiskums, dinamika un labas atskaņas – tie ir vārdi, ko var attiecināt uz reti kuru dzejoļgrāmatu.”

DEJOŠANA AR GOVI

Kurš ar govi padejos,
Tam tā vairāk piena dos.
Tam-tā ram-tā ram-tam-tā! –
Rīta pļavā rasotā.
Nācām, padejojām lai –
Piena nav nemaz, ak, vai!
Tam-tā ram-tā ram-tam-tā! –
Saki, gosniņ, kā gan tā?

– Ļaujiet elpu atvilkt man,
Būs jums pieniņš gards, jā gan!
Tam-tā ram-tā ram-tam-tā! –
Māla krūzē brokastā.
Vēl šis zilais zvaniņš – dzin! –
Mājās nākot, jānošķin.
Tam-tā ram-tā ram-tam-tā! –
Rīta pļavā rasotā.

Leona Brieža dzejoļos bērniem būtisks ir latviešu folkloras mantojums, kas atklājas tautasdziesmu motīvos un atsaucēs uz latviešu tautas dzīves gudrību, taču autora atdzejojumu pazinēji saskatīs arī spāņu dzejas un folkloras atspulgus. Nozīmīga ir dabas klātbūtne, kurā bērns viegli spēj saredzēt to, ka viss ir pilns dzīvības, un sajust sevi kā daļu no šīs pilnības. Tas ir dzejoļu krājums, kas atgādina par logu un durvju, un sevis atdarīšanu gaismai: "Durvis vaļā atdariet, lai var gaisma mājā iet!".

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti