Baltvilka balvas pretendente Ieva Samauska un «Skaļā klase»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rakstniece Ieva Samauska šogad izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Literatūra bērniem un jauniešiem” par grāmatu „Skaļā klase” (Pētergailis). Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti tuvāk.

Ieva Samauska dzejoļu krājumā „Skaļā klase” pievērsusies mūsdienu skolas bērnu dzīves atspoguļojumam. Tā ir tikai viena no viņas jaunākajām grāmatām, bet Baltvilka balvas žūrija atzinusi tieši šo grāmatu par veiksmīgu papildinājumu latviešu bērnu literatūrā - izvēlētās tematikas un darbības vietas dēļ, kas ir pazīstama un saistoša ikvienam skolas bērnam. Dzejoļos tiek piesauktas modernās tehnoloģijas, izmantotas popkultūras atsauces, lietoti aktuālā laika žargonvārdi. Taču galvenais, ka autore piepildījusi dzejoļus ar visdažādākajām situācijām un emocijām, kas veido klases ikdienu, līdz ar to ikviens lasītājs šajā krājumā atradīs motīvus, kas uzrunās viņu personīgi.

Kā saka žūrijas eksperts, mākslinieks Juris Petraškevičs: “Ieva Samauska ir izlaidusi caur sevi pārdzīvojumu ļoti precīzi, reālistiski noķerot īsto sajūtu. Tas piesaista.” Skolēnu esību lielā mērā definē sociālie tīkli, modernās tehnoloģijas un dažādas skolas un vecāku prasības, taču, pat ja pusaudzis cenšas būt “no ārpuses perfekts, teju ideāls cementa klucis, tikpat labi saukts sejas maska”, ne brīdi nenodot, “ko jutu, ka jūtu, ka sāp –  it kā patiesi cementa vai vismaz vaska”, viņš ilgojas, lai šī robeža tiktu nojaukta.

KO NEMĀCA SKOLĀ

Mans telefons ir skārienjutīgs,
katru manu pieskārienu jūt,
tikai tā var skaņu gūt.

Es esmu acusiltuma jutīgs,
un sajust to nav pārāk grūti,
kad maigs kā upe tas plūst.

Reizēm gan dzestrs vēsums
grib par siltumu izlikties,
tad acīs viz ledus un sniegs.

Taču mani nevar piemānīt
tās liesmiņas , kas acīs plīvo.
Jo ne skolās šo siltumu iemācās,
tas dzīvē dzīvo.

Ievas Samauskas atveidotā klase, kurā iekšējais siltums nepadodas betona maskām, rosina uzticēties pusaudzim, nevērtēt viņu aizspriedumaini. Krājumu caurstrāvo nebēdnība un dauzonīgums, uzburot to īpašo atmosfēru, kas valda katrā skolā un klasē.

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti