Kultūras ziņas

Līdz gada beigām rekonstruēs Salaspils memoriālu

Kultūras ziņas

Jūrmalā norisinās mākslas biennāle "Marina 2017"

Pasniegtas Jāņa Baltvilka balvas

Baltvilka balvas laureāte Elīna Brasliņa: Tas ir augstākais novērtējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šogad pasniegtas 13.reizi. Bērnu grāmatu autori un mākslinieki šo balvu uzskata par augstāko atzinību bērnu grāmatu mākslā un lieliskāko motivāciju, turpinot strādāt bērnu literatūras jomā.

Pirmdien, 24.jūlijā, peldošajā galerijā “Noass” uz AB dambja sirsnīgā ceremonijā pasniedza dzejnieka Jāņa Baltvilka vārdā nosauktās starptautiskās balvas par sasniegumiem bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, kas ir nozīmīgākais apbalvojums bērnu grāmatu veidotājiem.

Svinīgā Baltvilka balvas pasniegšanas ceremonija bija kā teatrāla improvizācija par teju visām nominētajām grāmatām, ko asprātīgi ar sarīkojuma vadīšanu apvienoja aktieri Kaspars Znotiņš un Jānis Znotiņš. Izskatot gandrīz 90 bērnu grāmatas, kas izdotas laika posmā no pagājušā gada maija līdz šī gada maijam, žūrijas komisijai nācās pieņemt grūtu lēmumu un nominēt balvai tikai nedaudzas.

“Grāmata ir kopdarbs. Šogad arī, vismaz Māra Runguļa grāmata un, protams, arī pārējās, arī debija, bija kopdarbs vislielākajā nozīmē. Nu, Kristiana Brektes ilustrācijas, par kurām  katra vecmāmiņa, pie mums ienākot, diezgan šausminās, bet bērns mirdzošām acīm uzreiz ieklūp tajā grāmatā un grib viņu lasīt.. “ stāstīja Jāņa Baltvilka balvas žūrijas pārstāve Silvija Tretjakova.

Jāņa Baltvilka balva literatūrā tika pasniegta rakstniekam Mārim Rungulim par grāmatu “Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti”. Kristiana Brektes ilustrētā grāmata rosina veselīgu attieksmi pret bailēm.

“Bērni dzīvo pieaugušo pasaulē, un viss, kas notiek ar pieaugušajiem, notiek ar bērniem. Man vienmēr ir gribējies ar kaut kādu paņēmienu runāt par skaudrākām lietām ar bērniem,” savukārt atzina rakstnieks, Jāņa Baltvilka balvas laureāts Māris Rungulis.

Par Jura Zvirgzdiņa grāmatas “Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks” un Luīzes Pastores grāmatu “Operācija maska” un “Pēdējais ķēniņš” ilustrācijām Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā saņēma māksliniece Elīna Brasliņa.

Brasliņa atzīst, ka tā ir gaidītākā balva vispār. „ Es biju ļoti aizkustināta. Tas bija ļoti liels pārsteigums, zinot arī, kas tika nominēts šogad. Man nebija vispār nekādas cerības! Tas ir augstākais novērtējums, ko vispār var iegūt, un tā ir vislabākā motivācija turpināt to, ko es šobrīd daru. Augstākais novērtējums, ko var iegūt, un labākā motivācija.”

Kategorijā “Latviski izdots Baltijas jūras reģiona rakstnieka un viņa tulkotāja darbs” Baltvilka balvu ieguva vācu rakstniece Anete Mīrsva par grāmatu “Samsona ceļojums” un tās tulkotāja Inga Karlsberga. Savukārt interneta balsojumā  uzvarēja Ulda Ausekļa dzejoļu krājums “Kaķēns margrietiņās”, bet speciālbalvu “Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā ieguva Ruta Briede par ilustrēto grāmatu “Kaiju karalienes noslēpums”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti