Labrīt

Labdarības maratons «Dod pieci!» 2018. 4. diena

Labrīt

Valdis Grēviņš. "Lapas lido, lapas skan"

Pēters Brūveris. Dzejoļu krājums "Sirdī melnajam putnam lizda"

Baltijas valstu garīgās zemestrīces liecinājums: Pēters Brūveris «Sirdī melnajam putnam lizda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu dzejniekam Pēteram Brūverim šogad būtu apritējuši 60 gadi. Savas dzīves gaitā viņš ir izdevis 10 dzejoļu krājumus, sacerējis dziesmu tekstus, atdzejojis no azerbaidžāņu, turku, krievu, vācu, lietuviešu un citām valodām – tostarp tulkojis arī Tuvas šamaņu rituālos tekstus.

Iespējams, plašākai publikai Brūvers pazīstams kā viens no turku dzejas izlases “Baložu pilni pagalmi” sastādītājiem (krājums sastādīts un atdzejots kopā ar Uldi Bērziņu un izdots 1988. gadā). 

"Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" svētku izlase

Latvijas Radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" autori – dzejnieks Toms Treibergs un rakstnieks Svens Kuzmins - gada tumšākajā laikā kopā ar raidījuma producenti Santu Laugu ir radījuši svētku izlasi no "Cienījamo lasītāju” grāmatu plauktuves – lai vienlaikus atgādinātu LSM.lv lasītājiem par varbūt piemirstām vai nelasītām grāmatām, kas bagātinās un intelektuāli piepildīs ziemas vakarus. 

“Interese par svešām kultūrām palīdz izsargāties no pseidotautiskiem jūsmas uzplūdiem. Lai cik debešķīgi klapes būtu apgleznotas auseklīšiem, klapes tomēr paliek klapes,” savulaik teicis Brūvers. Dzejā viņam bijis svarīgi radīt tā, lai dabūtu seniskuma efektu, lai vārds ietu vēsturiski dziļumā, radot netveramu, bet emocionālu efektu. 

Pēters Brūveris daudzu atmiņās ir palicis ievērojams ne tikai ar plašajām valodu zināšanām un dzejnieka un folklorista talantu, bet arī ar spēcīgu personisko šarmu un, kā mēdz teikt, “klātbūtnes efektu”. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pētera Brūvera krājumā "Sirdī melnajam putnam lizda" apkopoti 1991. un 1992. gadā tapušie dzejoļi. Šodienas lasītājam tie kalpo par ne tikai Latvijas, bet visu Baltijas valstu garīgās zemestrīces liecinājumiem.

Kā vēstīts interneta vietnē “literatura.lv”, Pēters Brūveris (1957–2011) neilgu laiku mācījies vienā klasē ar Māri Melgalvu, kurš skolas laikā aizvedis viņu uz fotogrāfa Jura Krieviņa fotostudiju "Īriss", iesaistījies literatūras vēsturnieces un muzejnieces Līvijas Volkovas vadītajā Jauno muzejnieku pulciņā. Strādājis laikrakstos “Padomju Jaunatne” un “Literatūra un Māksla”, bijis redaktors apgādā “Daugava”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti