Dienas ziņas

Ērgļu profesionālā vidusskola meklē attīstības iespējas

Dienas ziņas

Apdraudēta Liepājas reģiona apvienotās būvvaldes pastāvēšana

Atzīmē rakstnieces A.Sakses 110. gadskārtu

Atzīmē rakstnieces Annas Sakses 110. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rakstniecei Annai Saksei piemita smalks vērotājas talants, un savos darbos viņa atklāja cilvēku dzīves daudzveidību. Par iemīļotāko viņas darbu joprojām var uzskatīt grāmatu ''Pasakas par ziediem''. Rundāles novada Svitenē, atzīmējot pasaku meistares 105. jubileju, ''Pasakas par ziediem'' tika uzvestas uz skatuves, bet piektdien - 110. gadskārtā - no izrādes dekorācijām izveidota izstāde.

Annas Sakses „Pasakas par ziediem” izdotas teju pirms pusgadsimta, bet daudziem tās ne vien palikušas atmiņā no skolas laikiem, bet allaž pa rokai arī mūsdienās. „Jā, man patīk tāda literatūra. Man vairāk patīk pasakas, nevis tie šausmu romāni. Un es bieži atgriežos pie šīs Sakses grāmatas. Viņa man stāv mājās redzamā vietā, un dzīves grūtos brīžos es arī paņemu šo grāmatu,” saka sviteniece Vija Ripa.

Atzīmējot Annas Sakses 105. dzimšanas dienu, Svitenē izveidots iestudējums „Pasakas par ziediem”, bet piektdien, kad pasaku rakstītājai apritētu 110. gadskārta,  no izrādes dekorācijām izveidota izstāde, kurā apskatāmas sešas no 33 ziedu pasakām.

„Šī izrāde varbūt ir brīnišķīga arī ar to, ka tika piesaistīta māksliniece Īra Rozentāle, kuras vadībā tapa šīs dekorācijas - gleznas, kuru gatavošanā iesaistījās arī paši amatierteātra aktieri un vietējie bērni,” norāda Svitenes tautas nama vadītāja Sandra Kerēvica.

Lai arī iedzīvotāju skaits laukos sarūk, svitenieki joprojām esot čakli grāmatu lasītāji. Īpaši iecienīti ir latviešu autoru darbi. No Annas Sakses grāmatām gan daudzas vairs neesot uz vietas atrodamas.

„Ir saglabājušās „Pasakas par ziediem”. No vecākajām – „Nākotnes kalējs”. Es no savas bērnības atceros "Čitas burtnīciņu", bet diemžēl bibliotēkas krājumā tās grāmatiņas nav,” saka Svitenes bibliotēkas vadītāja Ārija Geidāne.

Anna Sakse rakstījusi gan stāstus un romānus, gan literārās pasakas un prozu bērniem, bet arī mūsdienās populārākais no autores darbiem ir ''Pasakas par ziediem''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti