Dienas ziņas

Valkai un Valgai veidos kopīgu pilsētas centru

Dienas ziņas

Paaugstina pensiju indeksāciju

Atzīmē dzejnieka Viļa Plūdoņa 142. gadskārtu

Atzīmē Plūdoņa 142. dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms 142. gadiem Bauskas novada Ceraukstes pagasta ''Lejniekos'' 9. martā pasaulē nāca izcilais dzejnieks Vilis Plūdonis. Lai pieaugušie atkal klausītos un bērni mācītos viņa dzejas rindas, Bauskā jau par tradīciju kļuvis ar Plūdoņa dzeju tikties gan ''Viļa dienās'', gan dzejnieka dzimšans dienā.

Par vienu populārākajiem dzejnieka Viļa Plūdoņa darbiem "Zaķīšu pirtiņa" Bauskas bibliotēkā 9. martā atgādina ''zaķu mammas'', kam kopā ar dzejnieka jubilejas viesiem jāpāršķirsta viņa plašās daiļrades lappuses.

"Man pašai nāk prātā mana bērnība. "Eža kažociņš" man bija mīļākā grāmata, kas bija tā nolasīta, ka tur vairs nebija ko lasīt. Tāpēc mēs rīkojam Plūdoņa dzimšanas dienu, lai bērni neaizmirstu, lai bērni mācītos viņa dzeju, lai pieaugušie nāktu un atkal klausītos, un tas ir tas, kā mēs palīdzam šo literāro mantojumu saglabāt," stāsta Bauskas Centrālās bibliotēkas galvenā bibliogrāfe Laimdota Ozoliņa.

Apliecinot, ka par savu novadnieku nav aizmirsuši, arī skolēni, atzīmējot Viļa Plūdoņa 142. jubileju, sagatavojuši dažādus viņa dzejoļus un dziesmiņas.

Un, lai gan Plūdoņa dzejoļi reizē ir gan dziļi poētiski, gan rotaļīgi un viegli, saprast pirms gadsimta rakstītās rindas šodienas skolēniem nemaz neesot tik vienkārši.

"Valoda jau ir krāšņa, bet arī daudz tādi senāk lietoti vārdi, kuri ir jāskaidro," atzīst latviešu valodas skolotāja Dina Almane. "Šodien mums, piemēram, bija tāds vārdiņš ''gul'', mēs sakām ''guļ'' tagad."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti