Atvērs Ziedoņa grāmatu «Mūžības temperaments» un ieskandinās fonda «Viegli» albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūrmalā, mākslas stacijā "Dubulti", 23.septembrī tiks atklāts Imanta Ziedoņa eseju krājuma "Mūžības temperaments. Studijas par Raini" jaunais, papildinātais izdevums. Grāmatas fragmentus lasīs Ausma Ziedone-Kantāne, lasījumus muzikāli papildinās fragmenti no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" fonda "Viegli" mūziķu izpildījumā. Vakara otrajā daļā tiks ieskandināts rudenī gaidāmais fonda "Viegli" trešais albums ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Pasākumu tiešsaistē translēs portāls "Lsm.lv".

Imanta Ziedoņa grāmata "Mūžības temperaments" ar apakšvirsrakstu "Studijas par Raini" ir literatūras vēsturē neparasts gadījums, kā viens dzejnieks tuvojas otram un izceļ mums viņa domas. Raiņa 150 gadu jubilejas reizē abu dižgaru sastapšanās Jūrmalā nav nejauša - gan Ziedonis, gan Rainis kopā ar Aspaziju Jūrmalā dzīvojuši vairākus gadus, smeļoties ziemeļu kūrorta iedvesmu daiļradei.

"Ziedoņa "Mūžības temperamenta" virsuzdevums ir Raiņa reabilitācija, atbrīvošana no padomju ideoloģiski estētiskajā mītā kanonizētā proletariāta dzejnieka, sociālistiskā reālisma ideologa un praktiķa. Akcentējot Raiņa daiļrades laikmetīgo un pārlaicīgo satvaru, dzejnieks raksta: "Rainis nekļuva vecs. Veca kļuva patiesība ap viņu. Ja mēs būtu mazliet jaunāki garā, mēs redzētu, ka Rainis vēl iet. (..) Tai Tagadnē, kurā (..) ir mūžība pašlaik." Meklējot Raiņa darbu filozofisko centru un atbildes uz sev būtiskiem jautājumiem, Ziedoņa uzmanību saista galvenokārt Raiņa drāmas "Spēlēju, dancoju", "Zelta zirgs", "Uguns un nakts" un "Jāzeps un viņa brāļi", to simbolisko tēlu un dramatiskā konflikta filozofiskie aspekti, cēloņsakarības un mistiskā ambivalence, arī "Gals un sākums" un "Radāmās domas". Ziedoni nodarbina un iedvesmo gan Raiņa dzejas motīvi, gan drāmu personāži, sevišķi garīgā un intelektuālā spēka raksturi Tots un Spīdola," grāmatas priekšvārdā raksta literatūrzinātniece profesore Ausma Cimdiņa.

Pasākuma otro daļu fonds "Viegli" ieskandinās ar jaunā albuma gaidīšanas svētku koncertu, kurā izskanēs vairāki pirmatskaņojumi ar Ziedoņa vārdiem no jau rudenī gaidāmā trešā albuma. Skanēs arī dziesmas no albumiem "Viegli" un "Vakars. Pietura. Jasmīns" mūziķu Renāra Kaupera, Jāņa Strapcāna, Jāņa Holšteina-Upmaņa, Māras Upmanes-Holšteines un Raimonda Gusareva izpildījumā.

Par jauno albumu stāsta Jānis Holšteins: "Dzīves mazās laimītes - šādu formulējumu gribētos lietot topošā albuma kontekstā. Īsas, īstas un laimīgas dziesmas par Pasauli mums apkārt. Albums no diviem iepriekšējiem "Viegli" ierakstiem atšķirsies ar to, ka lielākā daļa dziesmu ierakstītas brīvā dabā - Lojas upes krastā un Murjāņu apkārtnē. Dabas tuvums dāvāja mums - dziesmu autoriem - pilnīgi citu domas lidojumu. Bet paradoksālā kārtā dziesmas ir nevis apcerīgi klejojumi cilvēka dziļākajos esības slāņos, bet gan stāsta par ikdienas skaistumu. Paraugoties apkārt, ieraugi, ka pilnai laimei pietiek ar to, ka esi kopā ar draugiem un ģimeni un dari to, ko patiešām mīli darīt."

Lai pasākums būtu pieejams plašākai publikai, tas tiks translēts Latvijas sabiedrisko mediju portālā "Lsm.lv". Tiešraide sāksies plkst. 19 ar grāmatas "Mūžības temperaments" atvēršanu un turpināsies plkst. 20 ar fonda "Viegli" jaunā albuma gaidīšanas svētku koncertu. Rīgā uz lielā ekrāna notikumam līdzi varēs sekot grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlace mansards".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti