Atvērs Ingas Gailes debiju detektīvžanrā: romānu «Neredzamie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Populārā dzejniece, dramaturģe un prozaiķe Inga Gaile šogad debitējusi arī detektīva žanrā – klajā nācis viņas romāns “Neredzamie”.

Detektīvromāna “Neredzamie” atvēršanas svētki notiks 5. aprīlī plkst. 18.00 kafejnīcā “Bismarka brokastis” (Bruņinieku ielā 81), informēja apgāda "Zvaigzne ABC" pārstāvji.

Romāns sākas ar vēstījumu par Gerdu, kuras dzīvē nav pats gaišākais brīdis. Sarunājusi, ka viņas dēliņu pieskata mamma, jaunā sieviete dodas uz Rakstnieku namu uzrakstīt savu pirmo romānu. Nonākusi galamērķī, viņa uzzina, ka  rakstīšana ir apdraudēta, jo Rakstnieku namā tikko diezgan aizdomīgos apstākļos miris “gandrīz Nobela prēmijas laureāts”, slavenākais latviešu rakstnieks Aleksandrs Sniegs.

Izrādās, šajā pašā namā vienlaikus uzturas Sniega sieva, mīļākā, labākais draugs, izbijusi mīļākā, iespējams, ārlaulības meita un pat znots. Gerda ir vienīgā, kuru ar slaveno rakstnieku nav saistījušas tuvas attiecības. Katram par notikušo ir sava versija, ikviens kaut ko slēpj – un viens, iespējams, ir slepkava.

“Neredzamajos” viena absurda aina nomaina citu kā īstā komēdijā, atveras čekas maisi un atklāti tiek iztirzātas dažādas privātās dzīves norises, tomēr rakstnieks tiešām izrādās noslepkavots. Ikvienam no klātesošajiem ir bijis motīvs atriebībai, pat Gerdai, šķietami nejaušajai vērotājai no malas.

Ar labu gaumi un vietām sarkastisku humoru autore ironiski komentē Latvijā aktuālas kultūras un politikas norises, un daudzi no romāna tēliem var šķist attāli pazīstami. Izmantojot detektīva žanru, autore mēģina runāt par to, kas viņu sabiedrībā satrauc un šķiet netaisnīgs, un cenšas atrast ikvienā varonī skaisto.

Inga Gaile (1976) ir Klāva Elsberga, Annas Dagdas fonda un Ojāra Vācieša prēmiju laureāte, par bērnu grāmatu “Vai otrā grupa mani dzird?” saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu. Īsi pirms Lieldienām iznāca I. Gailes dzejas krājums “Lieldienas”. Arī viņas lugas “Āda” un “Trauki” ilgstoši izpelnījušās skatītāju mīlestību un uzmanību, tāpat apmeklētas ir arī I. Gailes organizētās sieviešu stāvizrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti