Kultūras ziņas

"Bildēm" 30!

Kultūras ziņas

Dž. Dž. Džilindžers atkal nesaprasts?

Jauna pasaku grāmata bērniem

Atver jaunāko Ineses Zanderes grāmatu «Kaķis brīvdienās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā rakstnieces Ineses Zanderes pasaku grāmatu "Kaķis brīvdienās". Kā vēstīts, pasaku krājumu ilustrējis Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs. Pirms sākt vizualizēt Zanderes tēlus, Naumovs katru pasaku izlasījis vai 150 reizes un tagad gandrīz visas zina no galvas.

Klausoties rakstnieces Ineses Zanderes un mākslinieka Alekseja Naumova sarunā, šķiet, gandarījuma vilnis par paveikto, veidojot pasaku grāmatu "Kaķis brīvdienās", vēl ne tuvu nav noplacis.

"Ir divas lietas, kas man ilustrāciju jomā ārkārtīgi patīk. Pirmā ir tā, ka katras pasakas beigās ir kāds zīmējums - nevis šī lielā, bet vēl viena mazāka, un katram no zīmējumiem ir ēna, lai kas viņš būtu, viņam ir ēna. Otra lieta - mani šausmīgi sajūsmināja tas, ka Aleksejs uz vienām no klavierēm ir uzrakstījis "Zandere un Naumovs". Kas var būt labāks, kā būt kopā uz klavierēm," saka Inese Zandere.

Grāmatā ir vairākas garas pasakas, kas ir veltītas tieši operai un mūzikai, mūzikas instrumentiem. "Kad es gleznoju, tas ir Jūrmalā - vasaras mājiņa naktī, un es domāju, kā gaismā izskatās," stāsta Aleksejs Naumovs.

"Tas, kas man patīk Alekseja ilustrācijās, ka tās ir reālas vietas, lietas, kaut arī iztēles auglis, jo man ar pasakām ir tāpat - es par katru no pasākām varētu izstāstīt kādu realitātes stāstu," norāda Inese Zandere.

Pasaku krājums veidojies laika gaitā. Tikai dažas Zandere radījusi speciāli šim izdevumam. Sarunas laikā atklājas, ka Zanderes bērnu literatūras un Naumova mākslas darbu vispār varēja arī nebūt, ja bērnībā vai jaunībā viņi nebūtu izvēlējušies savu šī brīža dzīves ceļu. Aleksejs Naumovs tikpat labi varēja kļūt arī par kino operatoru vai daiļslidotāju.

"Kad es mācījos "Rozīšos", bija vecs pasniedzējs. Viņš teica - nu tev jāizvēlas sports vai māksla. Paies laiks un sports nebūs, bet māksla... Un tā es izvēlējos mākslu," stāsta Naumovs. "Jā, man arī bija ārkārtīgi būtiska izvēle - vai nu iet strādāt trauku veikalā, vai stāties Filozofijas fakultātē. Es saslimu un nebija iespējas - mani ar "ātrajiem" aizveda uz eksāmeniem Filozofijas fakultātē," atklāj Zandere.

Grāmatas autoru paziņu lokā grāmatas vāka ilustrācija ir visapjūsmotākā, jo kaķis bauda stāvokli, pēc kāda ilgojas daudzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti