Kultūra

Koncertā Liepājā ieskandinās Imanta Kalniņa 75.jubilejas gadu

Kultūra

Liepājā atklāta mākslas telpa «Civita Nova»

100.gadskārta apritēs izcilajam trimdas latviešu rakstniekam Gunaram Janovskim

Atklās trimdas latviešu rakstnieka Gunara Janovska 100.gadskārtai veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Februārī 100.gadskārta aprit izcilajam trimdas latviešu rakstniekam Gunaram Janovskim. Godinot viņa devumu, ceturtdien, 4.februārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta viņam veltīta izstāde, kā arī notiks lasījumi par viņa daiļradi. Rakstnieka trimdas vieta bija Anglija, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas viņš vairākkārt viesojās dzimtenē, un tie viņam bija īpaši emocionāli brīži.

"Savas grāmatas es rakstīju trimdas saimei pilnā pārliecībā, ka šīs manas grāmatas kādreiz lasīs Latvijā un ka tās nebūs noķertas jau pastā un nosūtītas kaut kur citur," tā 1992.gadā, savā pirmajā viesošanās reizē Latvijā pēc garajiem trimdas gadiem, Latvijas Radio stāstīja pats Gunars Janovskis.

Viņš arī īpaši uzsvēra - ja stingri ticējis savu grāmatu labvēlīgam liktenim Latvijā, tad nekad nebija cerējis, ka liktenis būs tik labvēlīgs pašam un dos iespēju atkal pabūt dzimtajā zemē un uzrunāt Latvijas cilvēkus: "Man ir liels gods un cerību piepildījums, jo nu es piedzīvoju pats šo patīkamo iespēju pats runāt ar savu tautu."

Pēc neatkarības atjaunošanas Gunars Janovskis Latvijā kopumā viesojies sešas reizes, piedalījies arī 1993.gada Dziesmu svētkos.

Savulaik uz ārzemēm rakstnieks emigrēja 1944.gadā, viņa mītnes zeme bija Anglija. Grāmatās viņš iemūžinājis ļoti daudz pats no sava likteņa, saviem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem.

Ar viņa personību un radošo darbību iepazīstinās izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Izstādē eksponēti viņa personas dokumenti, fotogrāfijas, sarakste, arī viņa burtnīcas, kas glabā grāmatu manuskriptus rokrakstā.

"Būs parādīts, kā Janovskis strādāja. Te ir noveles "Jūras aptieka" manuskripts burtnīcās. Viņš rakstījis sākumā vienmēr ar roku un tad, kad ir labojumi izdarīti, pārrakstījis uz mašīnas. Pēc tam atlicis to darbu maliņā un tad labojis mašīnrakstu, un tikai pēc tam bijis tīrraksts. Strādājis viņš ir astoņas līdz deviņas stundas dienā. Sākuma posmā viņš nav atļāvis sev vairāk par vienu lappusi uzrakstīt dienā. Vēlāk viņam bija jau "jāskrienas" ar laiku, un tad jau viņš rakstīja sešas līdz septiņas lappuses," stāsta izstādes veidotāja Inta Beijere.

Janovskim kā rakstniekam bijis svarīgi arī pabūt tajās vietās, kur darbojas viņa grāmatu varoņi, un arī par to vēsta izstāde. "Viņš it kā uzsūc sevī šo vietu un tur iegūst sev varoņu miesas un asinis. Šeit ir Šotlandes salas, kas ietvertas romānā "Rolands". Tāpat viņš apmeklējis dažādas pilsētas, piemēram, Parīzi, viņam tas bijis svarīgi," norāda Inta Beijere.

Izstādē būs vairākas Gunara Janovska personīgās lietas, arī viņa gleznas un akvareļi, tāpat visai neparastais nošu eksemplārs no 1993.gada Dziesmu svētkiem Latvijā. Eksemplārs ir krietni salijis, to veidojis rakstnieks pats, jo sliktās redzes dēļ vajadzējis lielākus burtus un notis.

Zīmīga ir tautasdziesma "Aiz upītes jēri brēca" Raimonda Paula apdarē, jo Raimonda Paula devumu arī trimdas latviešu vidē Gunars Janovskis vērtēja ārkārtīgi augstu.

Fragments no 90.gadu intervijas ar Gunāru Janovski Latvijas Radio: "Kad Paula plates parādījās Anglijā, mēs visi apzinājāmies, ka piepeši ir radies viens, kas raksta Latvijas toreizējos apstākļos, mūsu apspiedējiem nemanot, kaut ko, kas ir patriotisks, nacionāli tuvs. Tās plates mēs pirkām kā traki. Paula iespaids trimdas dzīvē vēl nemaz nav izvērtēts. Viņš ir panācis vairāk nekā visas mūsu sūtniecības kopā. Viņš mūs atmodināja latviskai izjūtai un priekam par visu latvisko."

Par Gunara Janovska saikni ar citām personībām, viņu pašu un viņa radošo ceļu vēstīs izstāde, ko atklās ceturtdien, 4.februārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pēc tam notiks arī lasījumi par rakstnieka daiļradi, ieeja tajos ir brīva. Šie notikumi veltīti Gunara Janovska 100.gadskārtai, kas apritēs 8.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti