Atklās izstādi un atvērs grāmatu, veltītu «Literatūrai un Mākslai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad aprit 70 gadi, kopš Latvijā sāka iznākt laikraksts "Literatūra un Māksla", kas savulaik ieņēma īpaši nozīmīgu vietu Latvijas domāšanas telpā. Iecerēts tas bija kā padomju ideoloģijas rupors, taču izvērtās par svaigu un radošu ideju paudēju. Trešdien, 11.februārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta izdevumam veltīta izstāde, kuras laikā atvēršanas svētkus piedzīvos arī ilggadējā "Literatūras un Mākslas" redaktora Jāņa Škapara grāmata "Barjerskrējiens II". Grāmata sniedz ieskatu redaktora ikdienas uzvarās un sakāvēs, un kompromisos ar padomju varu un cenzūru.

"Mums jākāpj uz augšu. Mūsu publicistika lielā mērā ir partijas lēmumu ilustrējoša. Mums vajadzētu aktīvu sabiedrisko domu virzošu publicistiku, attīstības ceļu meklējošu," Jānis Škapars lasa ierakstu savā dienasgrāmatā, kas veikts 1982.gadā. Būdams "Literatūras un Mākslas" redaktors, viņš regulāri rakstījis dienasgrāmatu, kurā izvērtējis ar savu darbu saistītos notikumus, procesus un cilvēkus, dienasgrāmatai bieži vien uzticējis tās domas, ko publiski tolaik nevarēja paust.

"Dienasgrāmatās es varēju atļauties pateikt par saviem vadītājiem to, ko es nevarēju atklāti pateikt. Teiksim, es rakstu, ka Centrālās komitejas sekretārs Imants Andersons pilnīgi zils palika, lamājot Škaparu. Vai arī es rakstu, ka es būtu daudz vairāk cienījis Leonīdu Brežņevu, ja viņš būtu aizgājis pensijā un auklējis mazbērnus, nevis runājis tās runas. Tolaik jau es publiski to nevarēju pateikt," stāsta Jānis Škapars.

Tieši Jāņa Škapara savulaik rakstītās dienasgrāmatas arī veido viņa grāmatas "Barjerskrējiens II" galveno pamatu. Līdzās tām publicēti arī viņa polemiskie raksti, kā arī tā visa komentāri no šodienas viedokļa, jo, kā uzsver autors, 21.gadsimta Škapars ir atšķirīgs no 20.gadsimta Škapara.

"Barjerskrējiens II" ir "Literatūras un Mākslas" laikam veltītā otrā grāmata. Pirmā iznāca pirms sešiem gadiem un tajā bija aprakstīti 70.gadi. Tagad, otrajā, atspoguļoti 80.gadi. Tas bija laiks, kas iezīmīgs ar ekonomisko stagnāciju, deficītu un līdz ar to - cilvēku dzīves līmeņa strauju pasliktināšanos. Šajā laikā viens pēc otra nomira trīs PSRS vadoņi, līdz 1985.gadā pie varas nāca Mihails Gorbačovs.

"Visas šīs izmaiņas atstāja savu iespaidu uz "Literatūru un Mākslu". Mēs sākām ļoti būtiski runāt par laikmeta problēmām. Mums bija ļoti plašas diskusijas par cilvēku, par cilvēku un dabu jeb ekoloģijas jautājumiem. Mums ļoti respektabli spēki piedalījās šajās diskusijās, mums vajadzēja likt pretī varai ko ļoti spēcīgu. Būtībā "Literatūra un Māksla", pateicoties mūsu aktivitātēm, mūsu ļoti spēcīgajām akcijām, bija arī trešās Atmodas vēstnesis," norāda Jānis Škapars.

Lai arī varētu domāt, ka Jānis Škapars joprojām glabā vismaz kādu daļu no "Literatūras un Mākslas" eksemplāriem kā atmiņu no 16 redaktora amatā pavadītajiem gadiem, izrādās, ka līdz ar grāmatu uzrakstīšanu viņš no milzīgās kaudzes, kas tiešām bijusi viņa mājās, izlēmis atvadīties.

"Man bija ļoti žēl šķirties, bet es sapratu, ka man ir nepieciešams tomēr šķirties no šī sava dzīves perioda. Jo, ja es esmu sarakstījis divas grāmatas, es savā ziņā esmu sevi "nolietojis" pa šo periodu, es esmu krustām šķērsām domājis un apcerējis, man vajag aiziet prom no šī perioda. Bet žēl man bija, protams," atzīst Jānis Škapars.

Jāņa Škapara grāmatas "Barjerskrējiens II" atvēršanas svētki notiks trešdien, 11.februārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kad tur atvērs arī izstādi "Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti