Atklāj pieminekli Jānim Ziemeļniekam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jāņa Ziemeļnieka dzejas formas vienkāršība, melodiskums, un intimitāte noteikusi tās popularitāti dažādu lasītāju vidū. Tāpēc visi dzejas mīļotāji otrdien četros pēcpusdienā ir aicināti uz Otrajiem Meža kapiem, kur atklās pieminekli vienam no izcilākajiem dzejniekiem – Jānim Ziemeļniekam.

„Viņš ir viens no izcilākajiem dzejniekiem, es pasvītroju dzejniekiem. Un domāju, ka viņš sasniedz pat augstāku dzejas dvēselisko sajūtu nekā Rainis. Viņus abus var salīdzināt. Ja Raini es pielīdzinu kā Saljēri, tad Ziemeļnieku kā Mocertu dzejā. Viņam ir tik augsta dzejas sajūta, vibrācijā, tik augsts dziedājums, ritmizētums un dvēseles atvērums, ko var sasniegt tikai ar visaugstāko Dieva dotu sajūtu. Viņš bija ģēnijs, bet nenobeigts, jo viņš neuzspēja savos mazliet vairāk kā 30 gados, to izdarīt,” savu redzējumu skaidro režisors Viktors Jansons.

Piemineklis tapis pēc dzejnieka brāļa meitas Guntas Kraukles iniciatīvas, pateicoties dzejnieka brāļa mazbērnu Artura Kraukļa un Patricijas Princes finansiālajam atbalstam. Pieminekļa autors – tēlnieks Edgars Kvjatkovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti