Kultūras ziņas

Ziemeļu un Baltijas dziesmu svētku veltījums Imantam Kokaram

Kultūras ziņas

Laikmetīgās rotas saplūst ar dabu

Latviešu Garlībs Merķelis

Atkārtoti izdots Dziļlejas romāns «Garlībs Merķelis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pateicoties 18. gadsimta otrās puses baltvācu publicista un skolotāja Garlība Merķeļa leģendārajai grāmatai “Latvieši”, kurā atklāts mūsu senču visai neapskaužamie dzīves apstākļi, par latviešu tautu savulaik uzzināja Rietumeiropa. Merķelis bija viens no intelektuāļiem, kuri aktīvi centās panākt dzimtbūšanas atcelšanu tagadējās Latvijas teritorijā. Šī ievērojamā personība atainota Kārļa Dziļlejas 1935. gada biogrāfiskajā romānā "Garlībs Merķelis". Nupat klajā laists atkārtots šī romāna izdevums.

Rakstnieks un žurnālists Jānis Grīns savulaik par Kārļa Dziļlejas biogrāfisko romānu rakstījis “Lejnieka darbs visādi respektējams – arī kā pirmais īstais biogrāfiskais romāns." Literatūrzinātnieks Andrejs Grāpis norāda, romāns balstīts ļoti nopietnā izpētes darbā. Tas ļoti precīzi raksturo personu kas latviešu nācijas pašapziņas un brīvības izpratnes izveidei veltījis lielu daļu no sava mūža.

"Romāna lappusēs sastopamies ar ārkārtīgi interesantu personību, kur visi šie punkti, ar ko viņš ir it kā nozīmīgs un it kā stiprs latviešu literatūras vēsturē, latviešu sabiedriskās domas vēsturē un arī vispārējā Latvijas vēsturē, ir tā ļoti labi un skaidri parādīti, turklāt tas Merķelis šajā romānā nav nekāds tēls, kas būtu uzcelts uz pieminekļa, uz kāda pjedestāla, kurš būtu absolūti nesasniedzamas šodienas lasītāja apziņai, viņš šeit parādās ar visā cilvēciskajām vājībām, ar visu, kas raksturo normālu cilvēku," skaidro Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma kurators Andrejs Grāpis.

Garlībs Merķelis ar savu pētījumu par latviešiem, gan nesaudzīgu un kritisku, gan cieņas pilnu, ir ļoti palīdzējis mūsu tautai tās smagākajos verdzības laikos. Garlība Merķeļa piemineklis Katlakalna kapos tapis par tautas saziedotiem līdzekļiem pirmajā Latviešu biedrības pastāvēšanas gadā.

"1869. gada 21. oktobrī, Merkeļa dzimšanas dienā bija tāds pirmais publiskais, ja tā var teikt, uz āru vērstais pasākums Rīgas Latviešu biedrībai, kad viņi ar kuģīšiem un liellaivām brauca no Rīgas uz Katlakalnu, lai atklātu šo, pašu latviešu sarūpēto pieminekli cilvēkam, kurš bija patiešām daudz izdarījis, lai šī tauta tiktu no dzimtbūšanas brīva," turpina pētnieks.

Romāns izdots, patiecoties Kārļa Dziļlejas fondam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti