Dienas ziņas

Drošības pasākumi un cilvēki ar kustību traucējumiem

Dienas ziņas

Atbalstu sniedz tie, kas kandidē vēlēšanās

Mācītāja stāsts grāmatā

Atkārtoti izdos mācītāja Grīvāna grāmatu par piedzīvoto Sibīrijā un Stūra mājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms dažām nedēļām Ģipkas luterāņu draudzes priekšnieks Valdis Rande sociālajos tīklos publicēja aicinājumu atbalstīt ideju par mācītāja Hugo Maksimiliāna Grīvāna trimdā izdotās grāmatas "Avju gans no Jaunarājiem" atkārtotu izdošanu. Atsaucība bijusi tik liela, ka grāmata jau nodota apstrādei tipogrāfijā un pēc diviem mēnešiem tā varētu nonākt pie lasītājiem.

Ģipkas luterāņu baznīcā reiz kalpoja mācītājs Hugo Maksimiliāns Grīvāns. Viņam ir bijis diezgan skarbs dzīvesstāsts, un tas aprakstīts grāmatā, kura 1980. gadā izdota Zviedrijā. Šī grāmata vien pāris eksemplāros nonākusi līdz Latvijai. Bet nu, pateicoties atsaucīgiem ziedotājiem, tā tiks izdota vēl vienreiz.

Mācītājs Hugo Maksimiliāns Grīvāns dzimis 1901. gadā, 27 gadu vecumā tika ordinēts par vikāru un kalpoja vairākās draudzēs.

1945. gada 18. novembra dievkalpojumā Ventspilī tika dziedāta Latvijas himna "Dievs, svētī Latviju", un tas kļuva par liktenīgu brīdi mācītāja dzīvē, jo pēc gada viņu apcietināja par pretvalstisku darbību.

"Man radās doma baznīcā izveidot kaut ko līdzīgu muzejam. Man bija daudz informācijas savākts, fotogrāfijas no Sibīrijas sūtītas, kur mācītājs ilgus gadus, 16 gadus, ir pavadījis, un es izdomāju, ka man vajadzētu mācītājam izveidot stūrīti šajā muzejā," stāstīja Ģipkas draudzes priekšnieks Valdis Rande.

Rande sazinājies ar mācītāja jaunāko dēlu, kurš dzīvo Zviedrijā, un jautājis par grāmatu “Avju gans no Jaunarājiem”. Ģimenē palicis viens 1980. gada izdevums, citi nodoti latviešu draudzēm pasaulē, bet vienu draudzes priekšniekam izdevies atrast Ģipkā.

Grāmatā rakstīts par Sibīrijas soda nometnēm, kur mācītājs bijis divas reizes, par centrālcietumu un notikumiem "Stūra mājā".

"Es saņēmu šo grāmatu un tūlīt apsēdos, un sāku lasīt. Kādas 12 stundas es lasīju, es raudāju, jo tik patiesi un skaidri aprakstīt, kā notika čekā, Stūra mājā pratināšanas, kādas mocības, kādas zvērības, – bez asarām neiztikt," atzina Ģipkas draudzes priekšnieks.

Pateicoties 39 ziedotājiem, nepilnu divu nedēļu laikā tika savākti teju 3000 eiro, lai šo grāmatu varētu izdot atkārtoti, jo tā varētu kalpot kā mācību materiāls, kas runā par patriotismu un dzimtenes mīlestību pat vissmagākajos apstākļos.

"Viņa stāsts ir kā mācība, varētu būt mācība daudziem, un tā arī noteikti ir kā vēstures stunda, diemžēl par ne tik vieglajiem un skaudrajiem mūsu Latvijas vēstures jautājumiem," sacīja Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone,

Grāmatu izdos 500 eksemplāros, un tās atvēršanas svētki plānoti aprīļa vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti