«Aspazijai 150». Jānis Dižgalvis: Aspazija māca saskatīt Dieva doto lietu kārtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gaidot Aspazijas 150.jubileju Latvijas Radio piedāvā rubriku, kurā aicina dažādu profesiju un paaudžu ļaudis stāstīt par savām attiecībām ar Aspazijas daiļradi un dalīties arī kādā sev tuvā Aspazijas darbā.

Mūziķis Jānis Dižgalvis Aspazijas dzeju jau kopš bērnības iemīlējis tieši caur mūziku un cer, ka ar laiku latviešos atgriezīsies mūsdienās pazudušais Aspazijas romantisms un sapņainība. Viņš Aspazijas jubilejā aicina atcerēties viņas populārāko un visvairāk izrādīto lugu „Vaidelote”.

„(..) Runājot par Aspaziju, viņa ir tā, kas man devusi dzīvē daudz izpratnes par daiļumu, par pasaules būtību, no viņas redzējuma punkta saskatīt Dieva doto lietu kārtību, to skaistumu, ko viņa pauž savā dzejā. Nenoliedzami, es atzīstu jau kā pieaudzis vīrs, ka bērnībā man Aspazija devusi romantismu lielās devās, jo, mācoties Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā zēnu kora klasē, mums viņas daiļrade bija ļoti tuva. Protams, arī pateicoties Raimondam Paulam. Dziesmas, ko maestro [ar Aspazijas vārdiem] rakstījis tieši zēnu korim, īpaši uzrunājušas mani, un es ceru, ka arī citus puikas. (..) Vēl kāda nianse, kas man palikusi prātā no pusaudža gadiem – man bija tā laime piedalīties Nacionālā teātra izrādē Aspazijas lugā „Vaidelote”. Zinot to, ka arī Aspazija bijusi dziedātāja, dziedājusi korī, šeit sasaucas arī mana būtība. Tas latviskais kods, ja tā var teikt. Šī luga mani ir ļoti dziļi uzrunājusi ar to, cik skaisti var izteikt vienas personas cerības uz piepildījumu, uz mūžīgās laimes tiekšanos. Lugas pēdējie vārdus, ko Vaidelote, nokritusi uz ceļiem, saka, ir arī pausti mūsu dižgara Emīla Dārziņa dziesmā. Viņš ar Aspazijas dzeju ir komponējis dziesmu „Mēness starus stīgo”, un tieši no šī dzejoļa ir lugas „Vaidelote” izskaņa:

Mēness starus stīgo
Dzelmē dzidrajā.
It kā balsis mani
Turpu aicina.

Nāc man līdzi, dodies
Plašā tālumā,
Ļaujies sevi aizvest
Nāru laiviņā.

Buras tīra zelta,
Irklis sudrabvīts,
Zvaigznes ceļu rāda,
Vada auseklīt’s.

Nāc man līdz, es zinu
Malu laimīgu,
Tur, kur mēness sastop
Saules meitiņu.

Tur, kur stars ar staru
Liesmās vienojas,
Tur, kur gars ar garu -
Jūtās satiekas.

Zemes ilgošanās
Tur kā migla klīst,
Mūžam nebeidzama
Gaismas straume līst.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti