Kultūras ziņas

Saharova balvu saņem Oļegs Seņcovs

Kultūras ziņas

Ingas Žoludes stāsts par Emīlu Dārziņu

Aspazijas loma Latvijas valsts tapšanā

Aspazija: Sieviete, bez kuras Latvijas valsts nav iedomājama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija bez Aspazijas nav iedomājama – tā uzskata izstādes “Ceļā uz Latvijas valsti” veidotāji.  Jūrmalā, Aspazijas mājā, atklātās izstādes mērķis ir izcelt dzejnieces un dramaturģes nozīmi un ieguldījumu Latvijas valsts veidošanā un pastāvēšanā līdzās pirmajiem valsts pamatlicējiem.

“Tiek savienoti spēki, dūša, vingrums, rosība, tautu vidū liesmu burtiem rakstīs vārdu Latvija!” šīs rindas jaunā dzejniece Elza Rozenberga Latvijai bija veltījusi 22 gadu vecumā, 1888. gadā, kad neatkarīgas Latvijas valsts dibināšanas ideja vien  virmoja gaisā. 

Izstādē caur stāstiem un atmiņām izcelta Aspazijas neparastā personība. 19. gadsimta sākumā, pošoties uz karnevālu, jaunā sieviete pati izveidoja tērpu ar Baumaņu Kārļa Latvijas himnas vārdiem. Bet par lugas “Sidraba šķidrauts” feministiskajām idejām Aspazija saņēma balvu no dāmu komitejas – sudraba lauru vainagu un zīda lentu.

“1936. gadā, Aspazijai dzīvojot šajā namā, viņa tiek uzaicināta piedalīties tādā starptautiskā enciklopēdijā, kurā tiek nominētas pasaulē slavenākās sievietes no ļoti daudzām valstīm, un starp tām ir arī Aspazija,” stāsta Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga. “Aspazija savā mūžā piedzīvoja ļoti daudz notikumu, un viens no tiem bija arī 1905. gada revolūcija. Un viņa no tā tik ļoti iespaidojās, ka uzrakstīja smagu miniatūru, eseju “Dievzemīte”.”

Esejas skarbos vārdus par mātes ziedošanos nemiera pilnajos gados asins sarkanā zīdā izšuvusi māksliniece Izolde Cēsiniece. Bet tēlnieces Olgas Šilovas iecere izveidot dzejnieces pieminekli vēl tikai gaida savu īstenošanos.  Aspazijas bronzas statuju iecerēts uzstādīt Jūrmalā,  Aspazijas ielas sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti