Ārkārtējās situācijas laikā Rakstnieku mājā Ventspilī turpinās ražīgs darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā brīvu vietu literāti līdz šim gaidīja pat gadu. Pašlaik Covid-19 vīrusa izraisītās pandēmijas dēļ rezidenci neapmeklē ārzemju viesi, tāpēc Ventspilī sabraukuši tikai pašmāju radošie ļaudis. Šī ir pirmā reize, kad rezidencē radošās domas pauž tikai latviešu mākslinieki. 

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja ir Ventspils pašvaldības un Kultūras ministrijas kopprojekts, kas ļauj Ventspilī uz brīdi strādāt rakstniekiem no visas pasaules.

Ārkārtējās situācijas laikā darbs neapstājas, vien atbraukušie ievēro visus drošības pasākumus: nesatiekas, nesēžas pie viena vakariņu galda un visas četras rezidencē ieplānotās nedēļas pavada noslēgti.   

Dzejniece Maija Laukmane stāstīja par dzīvi rakstnieku mājā pirms pandēmijas: ''Šis laiks uzliek arī savu ķepu. Mēs šajos apstākļos komunicējam mazāk un pareizāk, bet kādu laiku atpakaļ, kad šeit dzīvoja Inese Zandere, Atis Klimovičs, Dagnija Dreika, mēs ēdām pie viena galda un risinājām kopējas sarunas, un tā ir vērtība.''

15 gadu laikā Rakstnieku mājā tapuši gan latviešu oriģinālliteratūras darbi, gan tulkojumi, gan ārzemju literatūras darbi – te viesojušies gandrīz 1400 rakstnieku no 50 pasaules valstīm.

Kopš no ārzemēm iebraukušajiem jāievēro pašizolācija, ārzemniekus šeit vairs negaida, bet brīvas vietas ieņēmuši vietējie talanti. Un ne tikai rakstnieki. Vietas atbrīvojušās redaktoriem, tulkotājiem un režisoriem.

''Patīk strādāt visu laiku. Teiksim, man vajag piecas diennaktis un es to daru. Guļu, rakstu, ēdu. Guļu, rakstu, ēdu. Un tas nesakrīt ar dienu un nakti, tas ir vienkārši kaut kāds cikls,” žurnālists Andrejs Ļevkins stāstīja par savu rutīnu

Savukārt jau trešo nedēļu scenāriju savai jaunajai filmai Ventspilī raksta filmas ''Jelgava '94'' režisors Jānis Ābele. Viņaprāt, rakstnieku mājas vide palīdz koncentrēties:

''Es domāju, tas ir koncentrēšanās un kvalitātes jautājums, ne kvantitātes jautājums. Jo, ja vajag – jebkurā vietā tu vari sarakstīt milzīgu lapaspušu apjomu.''

Ventspils rakstnieku un tulkotāju rezidence atrodas vecpilsētas centrā – ēkā, kas reiz bijusi Ventspils rāte. Rezidences darbu jau ilgus gadus vada Andra Konste, kas uzņem tādus viesus, kam darbs rezidencē ir pirmā pieredze, un arī tādus, kas atgriežas bieži, jo tikai izolēti spēj izdarīt darbus, ko ikdienā traucē citi pienākumi. Konste norādīja, ka ārkārtējā situācija kardināli izmainījusi rezidences darbu.

Ventspilī novembrī strādājusi Nora Ikstena, Maija Laukmane, Dagnija Dreika, Elvīra Bloma, Gundega Grīnuma un daudzi citi. Vēl ne reizi nebija bijis tā, ka šeit skan tikai un vienīgi latviešu valoda. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti