Kultūras rondo

Mākslinieks Andris Eglītis ver vaļā grāmatu "Gaišs, apcirsts paralelograms"

Kultūras rondo

Četru valstu mākslas augstskolu studentu darbi skatāmi izstādē Drēzdenē

Jelgavā notiks pirmais Starptautiskais dzejas festivāls "Page Break"

Ar pasauli kabatā. Sāksies pirmais starptautiskais dzejas festivāls «Page Break»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Page Break" – tā nosaukts pavisam jauns starptautiskais dzejas festivāls, kas no 12. līdz 15. maijam notiks Jelgavā. 10 pasaules valstu dzejnieku pulkā arī divi pārstāvji no Latvijas – Inga Gaile un Semjons Haņins. "Page Break" noslēgumā gaidāms dzejkoncerts, kur kopā ar festivāla dalībniekiem uzstāsies laikmetīgās džeza mūzikas kvartets. Festivāla direktore, dzejniece Madara Gruntmane-Dujana atgādina – dzeja ir tā vērtība, kas liek mums saprast, pārvērtēt, uzdot jautājumus, un meklējot atbildes, dzejnieki var būt tie, kuri dod mums pleca sajūtu šajā gaužām sarežģītajā laikā. 

Rosinājumu veidot starptautisku dzejas festivālu Latvijā Madara Gruntmane-Dujana smēlusies pašas pieredzē. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" dzejniece atklāj, ka viņai daudz devusi viesošanās dažādos festivālos Eiropā, bet par jo īpašu impulsu kļuva pieredze rezidencē Amerikā: "Tur no visas pasaules bija sabraukuši dzejnieki un rakstnieki. Tā kolosālā sajūta – tev liekas, ka visa pasaule ir tavā kabatā. Mēs bijām no Āzijas, Amerikas, Eiropas. Tā bija tik fantastiska sajūta, ka pasaule vairs nelikās tik nesasniedzama, ka mēs visi bijām kopā, viens otram tuvu.

Man likās, ka tādu sajūtu es ļoti, ļoti gribētu sasniegt arī Latvijā: sabrauks no malu malām, un tad mēs būsim tāds mikrokosmoss." 

Gruntmanes-Dujanas sacītais sabalsojas arī ar dzejnieces Ingas Gailes līdzšinējo festivālu pieredzi, kur kopābūšana un tas, ka dzejnieki pārstāv līdzīgas vērtības un pašu dzeju uzskata par lielu vērtību, radīja atmosfēru, kurā var dzimt kaut kas jauns. Gaile piebilst: "Tas ir brīnišķīgi, ka Madara ir radusi sevī to enerģiju un spēku noorganizēt mums starptautisku dzejas festivālu. [..] Es domāju, ka virsvērtība, kas rodas dzejas festivālos, pat, ja cilvēki tik labi nesaprot vai tas [viņiem] ir kaut kas nepazīstams – tas ir ļoti forši."

Latvijā sapulcētie 13 dzejnieki runās katrs savā mēlē. 

"Varēs noķert smeķi, klausoties dzejnieku dzimto valodu, jo katra valoda jau arī ir mūzika, un, protams, lai saprastu saturu, atdzejojumi ir nodrošināti,"

uzsver "Page Break" direktore. Pirmajā festivālā akcents likts uz Ameriku, tā šoreiz ir goda valsts statusā. "Amerika ir ļoti bagāta ar savu dzejas vēsturi un kultūru. Man likās svarīgi, ka mēs varētu arī to dzirdēt. Tas, protams, izdevās arī tāpēc, ka Amerikas vēstniecība mūs atbalstīja," viņa paskaidro. Nākamgad festivāla goda valsts statusu raudzīs piešķirt kādai no Skandināvijas zemēm. 

No kreisās: Madara Gruntmane-Dujana un Inga Gaile
No kreisās: Madara Gruntmane-Dujana un Inga Gaile

Vaicāta par festivāla mērķiem, Gruntmane-Dujana atteic: "Ja runājam par pašiem dzejniekiem – mēs, protams, paplašinām gan savas zināšanas, gan savu pieredzi, gan arī tā ir iespēja apmainīties ar kontaktiem (jo daļai dzejnieku, kuri mums būs festivālā, savās mītnes zemēs ir pašiem savi festivāli). Par skatītāju, klausītāju – jebkurā brīdī, kad dzeja panāk tuvāk… Manuprāt, dzeja ir literatūras karaliene, un dzeja ir tā vērtība, kas liek mums saprast, pārvērtēt, liek mums aizdomāties, uzdot jautājumus. Jo īpaši šie dzejnieki, kas ir atbraukuši, runā par aktuālo, kas notiek ar mums šeit un tagad. 

Tēma festivālam ir reģenerācija, proti, atjaunošanās. Manuprāt, pēc kovida, arī šajos drūmajos politiskajos un kara apstākļos, šī tēma ir aktuāla, un varbūt kāds caur šiem lasījumiem var gūt mierinājumu vai atbildēt uz sev uzdotu jautājumu, kas ar mums būs tālāk. 

Dzejnieks var iedot pleca sajūtu, ka tu neesi viens." 

Ikviens ir "Page Break" veidotāju aicināts atbraukt uz Jelgavu, uz šeit notiekošo starptautisko dzejas festivālu, lai notvertu to sajūtu, "ka pasaule mums ir kabatā". Lasījumi un citi pasākumi (paneļdiskusijas, tikšanās ar skolēniem) notiks gan iekštelpās, gan brīvdabā. Noslēdzošais notikums – dzejkoncerts Jelgavas pils aulā 15. maijā pulksten 19.00 – tostarp būs skatāms tiešraidē portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti