Kultūra

Atklās valsts simtgadei veltītu izstādi "Pārnēsājamās ainavas" par trimdas mākslu

Kultūra

Modes muzejā atklās izstādi "Zelta divdesmitie"

Par godu Ziedoņa 85. jubilejai gaidāmas Tukuma Imanta dienas

Ar pasākumu ciklu Tukumā atzīmēs Imanta Ziedoņa dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dzejniekam Imantam Ziedonim šī gada 3.maijā apritētu 85 gadi. Atzīmējot šo jubileju, Tukumā šajā datumā sāksies Imanta dienas, kuru mērķis ir paplašināt redzes leņķi skatījumā uz Imanta Ziedoņa personību.

Tukuma Imanta dienas sāksies ar sadziedāšanos pie Imanta sienas Katrīnas laukumā, turpināsies ar Pētera Korsaka fotoizstādes atklāšanu un pēc virknes citu pasākumu to kulminācija būs Ziedonim veltīta konference, kas notiks Durbes pilī 4.maijā.

Pasākuma cikla iniciatori ir fotogrāfs Gunārs Janaitis un publicists Arnis Šablovskis.

Ar Ziedoni fotogrāfam Gunāram Janaitim bijusi cilvēciski cieša saikne daudzu gadu garumā, Janaitis dzejnieku arī ļoti daudz fotografējis.

 “Ļoti daudz laika pavadot kopā ar Imantu, es varu pilnīgi būt liecinieks tam, ka Imants savulaik bija cilvēks numur viens, kuram interesēja sava tauta. Un es šodien, lai man piedod jebkurš, kurš par sevi tā iedomājas, neredzu nevienu tādu citu,” ir pārliecināts Janaitis.

Konferencei dots nosaukums “Labā vēsts – Latvija. Sētais un pasētais. Brīdi pirms simtgades”. Tā nepretendēs uz kādu jaunu Ziedoņa atšifrējumu, tās mērķis būs saprast, vai tā iedarbīgā metode, ko viņš savulaik lietoja padomju laikā, iedvesmojot cilvēkus uz patiesu vērtību meklējumiem, varētu Latvijā darboties arī šobrīd.

“Tā sajūta, mums ar Gunāru runājot, ir, ka tas leņķis, kā Imants tiek pozicionēts pēdējos gados, ir par šauru,” konferences nosaukumu skaidro Arnis Šablovskis. “Ņemot vērā tās dziļās vērtības, ko viņš ar savu daiļradi, ar savu sabiedrisko aktivitāti mums radījis, devis. Tas pūrs ir daudz plašāks. Un tieši brīdi pirms simtgades tāpēc ir svarīgi šo pūru pārskatīt.

Lai būtu labāk arī 101. un 102.gadā. Varbūt mēs caur Imantu varam palīdzēt Latvijai formulēt – kas tad ir mūsu valsts mērķis?”

Janaitis savukārt ir pārliecināts, ka neesam pilnībā izmantojuši to, ko Ziedonis ir sakrājis padomju laikā: “Drīzāk esam iztērējuši un piemirsuši, ka ir tādas vērtības, kuras vienalga kādā laikā nepārtraukti ir lietojamas un uzturamas. Te ir tas sētais un pasētais. Un pēc 1990.gada 4.maija – kas ir lielāks: sētais vai pasētais?”

Imanta Ziedoņa 85.jubilejai veltītās konferences laikā tēlniece Olga Šilova prezentēs arī kopsadarbībā ar Gunāru Janaiti veidoto dzejnieka piemiņas zīmes metu.

Konferencē piedalīsies Māra Zālīte ar lasījumu “Imants Ziedonis. Vēl nelasīts”, Andra Konste, kuras tēma būs “Imanta Ziedoņa dialogs ar sirdsapziņu Rakstu ievadtekstos”, Arvis Viguls, kas dalīsies savā dialogā ar Ziedoņa tekstu. Dalībnieku vidū būs arī Anna Žīgure, Anna Egliena, Eva Eglāja-Kristsone un vēl citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti