Ar Olīva Mētras skaņdarba pirmatskaņojumu atver fotogrāmatu «Raiņa pēdējā vasara»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atvēršanas svētkus piedzīvojusi grāmata, kurā skatāmas 18 fotogrāfijas no Raiņa pēdējās vasaras. Unikālo fotogrāfiju autors ir dzejnieka paziņa un kolēģis no Latvijas Nacionālā teātra Olīvs Mētra. Viņš bijis skolots komponists un savulaik sarakstījis mūziku operai "Jāzeps un viņa brāļi" pēc Raiņa lugas. Līdz mūsdienām saglabājušās vien četru viņa dziesmu notis. Raiņa pēdējā fotogrāfa Olīva Mētras skaņdarbi ieskandināja fotogrāmatas atvēršanas svētkus.

Vienā vakarā dubultsvētki - tika atvērta Olīva Mētras grāmata "Raiņa pēdējā vasara. Atmiņas un fotogrāfijas" un pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja unikālo fotogrāfiju autora un vienlaikus arī komponista Olīva Mētras kora dziesmas.

"Protams, everģēlīga ir "Sijā auzas". To varētu piedāvāt kā mūslaiku šova pasauli. Ar Aspazijas un Raiņa tekstu tā jau tiešām aizgājusi pasaulē. Tad domāja vairāk par tādām filozofiskām lietām, mūsdienās vairāk domā par erotiku un to, kas vairāk uzbudina, bet sava laika zīme tā ir," saka kamerkora "Austrums" diriģents Ārijs Šķepasts.

Grūti iegrožojamās brīvmākslinieka dabas dēļ Olīvam Mētram, īstajā vārdā  Antonam Ķiplokam Mētram, mūzikas pedagoga ceļš nebija gluds. Mētras paliekošākais veikums izrādījušās Raiņa fotogrāfijas un atmiņu stāsti par dzejnieku.

"Otrajā sezonā tika uzvesta vēl kāda luga "Spēlēju, dancoju". Arī man bija uzticēta kāda mazāka velna loma, bet tas lielais velns bija Kristaps Linde," atmiņas lasa aktieris Gundars Āboliņš.

"Kaut arī atmiņas ir tāds bīstams materiāls, es domāju, ka šīs atmiņas ir diezgan precīzas, jo tapušas drīz pēc Raiņa nāves. Tāpēc šis ir unikāls materiāls, kas apvieno gan fotogrāfijas, gan atmiņu aprakstus," norāda Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Astrīda Cīrule.

18 fotogrāfiju vidū ir gan slavenā bilde ar Raini peldkostīmā, gan arī dzejnieks rīta svārkos divas dienas pirms nāves, kā tuvošanos viņš neesot nojautis. Literāts juties tikai nedaudz apaukstējies.

Kā vēstīts, atmiņu rokraksts un fotogrāfijas glabājas Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuvē un ir daļa no Raiņa kolekcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti