Kultūras ziņas

Dizaina filmu festivāls Kuldīgā

Kultūras ziņas

Brektes un Svilāna elektriskās mūzikas māksla

Kaspara Zaviļeiska garstāsts "Pilnīgs Šahs"

Ar mīlestību pret rokenrolu: klajā nākusi mūzikas žurnālista Zaviļeiska otrā grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūzikas žurnālists, kultūras projektu redaktors Kaspars Zaviļeiskis lasītāju vērtējumam nodevis savu otro grāmatu “Pilnīgs Šahs”. Par literāro garstāstu dēvētajā darbā aprakstīta divdesmit gadu sena pagātne, kad grāmatas autors ļāvies vētrainai jaunībai un mīlestībai pret rokenrolu. Kaspara Zaviļeiska aizraušanās ar šahu kalpojusi par ierosmi arī garstāsta nosaukumam un grāmatas noformējumam.

Grāmata “Pilnīgs Šahs” ir par tagadējo četrdesmitgadnieku paaudzes jaunību, vietām, lietām un tipāžiem, kas šobrīd daudziem saistās ar nostalģiskas pagātnes vēsturi.

“Toreiz mēs vēl nebijām nekādā Eiropas Savienībā, nāca gadu tūkstošu mija un visi prognozēja vispār, ka viss beigsies. Bravūra, stilošana, vēlme sevi pierādīt, parādīt tagad atvērtajai un plašajai pasaulei tagad konfliktē ar iekšējo nepārliecinātību, nedrošību un tādu vēlmi pēc vienkāršības, mīļuma, kas nekādi nesadzīvo ar to, ko pieprasa mūsdienu lecīgā sabiedrība,” uzskata Zaviļeiskis.

Grāmata “Pilnīgs Šahs” ir kā laikmeta liecība, kurā rodamas atsauces uz šī gadsimta sākuma aktualitātēm mūzikā, literatūrā un kino. Šahs, pateicoties Kaspara aizrautībai ar šo spēli, ir viņa jaunības iesauka un vēlāk arī dīdžeja pseidonīms. Autors gan uzsver, ka grāmata nav autobiogrāfija, lai gan daļa rakstītā ir no paša jaunības pieredzētā. Grāmatas nodaļas apzīmē šaha gājienu reālas partijas pierakstus. 

“Jaunības maksimālisms ar jaunības minimālismu satiekas un tad ir pilnīgs Šahs! Tie, kuri saprot šaha pieraksta valodu, tad var izspēlēt reālu partiju, bet varu apbēdināt šaha gurmānus, ka nekāda smalkā partija tur nav, jo partija ir pielāgota tekstam,” teica Zaviļeiskis.

Atcerēties savu jaunību, kā arī tikties ar grāmatas “Pilnīgs Šahs” autoru būs iespējams 7. augustā, kad Kaspars Zaviļeiskis visus interesentus gaidīs apgāda “Zvaigzne” pop-up grāmatnīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti