Rīta Panorāma

Krāšņais Mākslas muzejs "Rīgas Birža"

Rīta Panorāma

Intervija ar Līvu Fomrāti

Ar laikmetīgās dzejas lasījumiem svinēs Raiņa dzimšanas dienu

Ar laikmetīgās dzejas lasījumiem viesnīcā «Grand Poet» atzīmē Raiņa dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

11. septembrī plkst. 19.00 dizaina viesnīcā “Grand Poet” (Rīgā, Raiņa bulvārī 5/6), svinot Dzejas dienas un Raiņa dzimšanas dienu, interneta žurnāls “Satori” un Raiņa un Aspazijas māja rīkoja laikmetīgās dzejas lasījumus "Rainis. Reloaded" un jaunās dzejas burtnīcas "Aspazija. Rainis. Reloaded" atvēršanu.

Pasākumā, kas ir viens no festivāla “Dzejas dienas” notikumiem, desmit dzejnieki prezentēja kādu Raiņa dzejoli un sevis rakstītu tā parafrāzi, versiju, turpinājumu, dekonstrukciju vai kompilāciju. Lasījumos uzstājās dzejnieki Arvis Viguls, Jelena Glazova, Aivars Eipurs, Kirils V. Ēcis, Raimonds Ķirķis, Ilmārs Šlāpins, Marija Luīze Meļķe, Elvīra Bloma, kormak (Vasilijs Karasjovs), bet Ingas Gailes dzejoli lasīja Ausma Perons. Dzejas lasījumus papildināja un paspilgtināja mākslinieka Kaspara Groševa īpaši šim notikumam radīta avangarda mākslas kompilācija-kolāža, informēja “Satori” pārstāve Elizabete Lukšo-Ražinska.

Lasījumu laikā tika prezentēta arī dzimšanas dienas dāvana Rainim – biedrības “Ascendum” izdotā dzejas burtnīca “Aspazija. Rainis. Reloaded”, kurā lasāmi gan atklāšanā dzirdamie dzejoļi, gan Aspazijas dzejai veltīti darbi, kurus pirms pusotra gada Muzeju nakts lasījumos “Aspazija. Reloaded” prezentēja Anna Auziņa, Inga Gaile, Arvis Viguls, Sergejs Timofejevs, Artis Ostups, Ilmārs Šlāpins, Katrīna Rudzīte, Madara Gruntmane, Elvīra Bloma un Toms Treibergs. Tāpat burtnīcā līdzās mūsdienu Latvijas dzejnieku darbiem lasāmi oriģinālie Raiņa un Aspazijas teksti. Izdevuma redaktors ir interneta žurnāla ”Satori” galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, grāmatas dizainu veidojis mākslinieks Kaspars Groševs.

Kā sarunā ar raidījumu “Rīta Panorāma” atklāja Ilmārs Šlāpins, dzejnieku uzdevums bijis iedot savu skatījumu Raiņa un Aspazijas dzejai. “Tas sākās pirms pusotra gada vai pat nedaudz ātrāk. Uz Aspazijas dzimšanas dienu sapulcējām jaunos dzejniekus, lūdzām paturpināt Aspazijas dzejoļus. Tas notika Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā. Nolēmām, ka tas ir jāturpina. Par spīti tam, ka Raiņa un Aspazijas gads pirms trim gadiem beidzās, mums šķita, ka tas ir drosmīgs solis – darīt to tad, kad tas vairs nav moderni, kad par to vairs nemaksā. Darīt to par spīti. Un, iespējams, šajā spītā ir arī dzimusi jauna un skaista dzeja, kas ir apkopota šajā burtnīcā. Abu divu projektu rezultāts – kā dāvana Rainim jubilejā,” stāstīja Šlāpins. 

Dzejnieki Raiņa un Aspazijas dzejoļus interpretējuši dažādi – Arvis Viguls atzina, ka Aspazijas un Raiņa dzeja viņu uzrunā kā latviešu kultūras artefakts, nevis personīgi, tāpēc kā savu pieeju izvēlējies dekonstrukciju. Ilmārs Šlāpins Aspazijas “Degošajām oglēm” rakstījis tiešu turpinājumu, savukārt Anna Auziņa pa vidu Aspazijas dzejolim ierakstījusi savus pantus, bet Madara Gruntmane mēģinājusi ar šīsdienas acīm mēģināt izteikt dzejolī ietverto emociju.  

Burtnīcu būs iespējams saņemt bez maksas pasākuma laikā viesnīcā “Grand Poet”, kā arī Raiņa un Aspazijas mājā un citās Dzejas dienu norises vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti