Apvienības «Orbīta» 15 gadu veikums būs skatāms izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad savu radošās darbības 15 gadu jubileju atzīmē apvienība "Orbīta", kam par godu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 18.septembrī tiks atklāta multimediāla dzejas izstāde "Orbītai 15".

Izstāde iecerēta kā "Orbītas" 15 gadu radošās darbības pārskats, piedāvājot interesantākos un ievērojamākos apvienības veikumus.

Kultūras žurnāliste un komunikācijas pētniece Ilva Skulte apvienības "Orbīta" radošo darbību raksturo šādi: "Viņu dabiskais radošums nav ieslēdzams vienā nozarē, tādēļ bez dzejas viņi atrod arī citas darbības līnijas, kuras kopumā var dēvēt kā "multimediālus eksperimentus ar vārdu" (fotogrāfija un video ir viņu iecienītākie vizuālie mediji). Rīgas mākslas dzīves pēdējie 15 gadi būtu ievērojami garlaicīgāki bez viņu rīkotajām performancēm, koncertiem un citiem priekšnesumiem, tāpat kā ievērojami tukšāki būtu grāmatu plaukti bez viņu aktivitātēm latviešu un krievu valodā rakstošu dzejnieku sadarbībā, kas, kā likums, rezultējas izcila grafiskā dizaina izdevumos."

"Orbītai 15" ekspozīcija sastāvēs no pieciem mākslinieciskajiem blokiem. Tās būs pašu "Orbītas" dalībnieku dzejas grāmatas un apvienības izdotās citu autoru grāmatas. Tāpat iekļautas citu Latvijas un ārvalstu izdevēju izdotās apvienības "Orbīta" grāmatas dažādās valodās. Izstādē tiks demonstrēti video darbi un audio ieraksti, un, visbeidzot, arhīva fotogrāfijas, kas ilustrē "Orbītas" aktivitātes aizvadītajos gados.

Dzejnieku un mākslinieku apvienības "Orbīta" kodolu veido dzejnieki un multimediju mākslinieki Artūrs Punte, Semjons Haņins, Aleksandrs Zapoļs, Žoržs Uaļļiks, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un mākslinieks Vladimirs Leibgams. Apvienība regulāri sadarbojas ar citiem dzejniekiem un māksliniekiem dažādu projektu īstenošanā.

Pēdējā laika plašākās "Orbītas" aktivitātes ir projekts "Rīgas dzejas karte" un apvienības dalībnieku un citu Latvijas krievu dzejnieku un mākslinieku grāmatu sēriju izdošana. "Orbīta" devusi lielu ieguldījumu Latvijas krievu un latviešu kultūru savstarpējā integrācijā, veicinot dzejas un prozas darbu tulkošanu un izdošanu bilingvālos krājumos.

"Orbīta" aktīvi piedalās ne tikai Latvijas kultūras dzīvē, bet arī daudzos notikumos ārpus tās - izstādēs, lasījumos, performancēs, vada radošās darbnīcas par videodzeju un urbānās dzejas izpausmes formām, piedalījušies Berlīnes dzejas festivālā,  Berlīnes poētiskā video festivālā "Zebra", Maskavas dzejas biennālē, festivālā "Ars Poetica" Bratislavā, "Tarp" Viļņā, Prāgas "Svet Knihy", Gēteborgas un Leipcigas starptautiskajos grāmatu gadatirgos, Tallinas grafikas triennālē, dažādos festivālos un projektos Baltijas valstīs.

Izstāde "Orbītai 15" būs apskatāma līdz 30.septembrim, ieeja ir bez maksas. Ekspozīcijas noformējuma koncepciju veidojusi gleznotāja un kino māksliniece Ilva Kļaviņa. "Orbītas" izstāde ir festivāla "Dzejas dienas" notikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti