Kultūras ziņas

JVLMA kora dziesmas par mīlestību

Kultūras ziņas

LNMM atklāj platformu "Mākslas kolekcija 2020"

Ilonas Brūveres grāmata par Leimaņu dzimtu

Apveltīti ar talantu vairākās paaudzēs. Ilona Brūvere sarakstījusi grāmatu par Leimaņu dzimtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" klajā laidusi grāmatu "Sniegu ēst nedrīkst" par leģendāro un talantīgo Leimaņu dzimtu trīs paaudzēs. Grāmatas autore, kinorežisore Ilona Brūvere par centrālo asi izvēlējusies dzimtas leģendārāko varoni  – kinorežisoru Aleksandru Leimani, par viņu atmiņu raibumos dalās gan viņa kundze aktrise Baiba Indriksone, gan dēls – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis un viņa meita – baletdejotāja Elza Leimane, gan citi tuvākie radi, kopā izstāstot un uzburot dzimtas stāstu, vērtības, attieksmi pret pasauli un kopīgi piedzīvoto un pārdzīvoto.

""Sniegu ēst nedrīkst" – to saka Aleksandrs Leimanis jaunajai aktrise Baibai Indriksonei pirmajā reizē, kad viņi tiekas. Tā ir studentu balle, logs ir atvērts, visi dejo, un Baiba stāv pie atvērta loga un ēd sniegu, jo ļoti karsts… Tad pienāk meistars un saka "Sniegu ēst nedrīkst"," tāpēc grāmatai tāds nosaukums, skaidro Brūvere.

Grāmatas autore izvēlējusies dokumentālās prozas žanru un sarunas par dzīvi trīs paaudzēs, kā centrālo tēlu izceļot dzimtas vectēvu – leģendāro kinorežisoru Aleksandru Leimani, par kuru atmiņās dalās visi grāmatas varoņi – tostarp baletdejotāja Elza Leimane un viņas tēvs – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Grāmatas autore uzsver, ka Leimaņu dzimta – bagātīgi apveltīta ar talantu vairākās paaudzēs – ir retums: "Gribējās, lai tas tiešām ir stāsts par dzimtu, vairāk tā kā dzimtas sāga. Tā kā Aleksandrs Leimanis ir vēsture, ir kinovēsture un dzimtas vecaistēvs, viņš ir tās dzimtas sākums, tad visas šīs sarunas… Šī dokumentālā proza top sarunās, mēs sarunājamies par dzīvi, mēs sarunājamies par attiecībām, un pēc tam visas šīs sarunas es apkopoju un, stilistiski veidojot viņu emocionāli košāku, apvienoju grāmatā."

Brūvere teic, ka būt šai dzimtai blakus ir emocionāli ļoti silti: "Mani interesē tas, kā cilvēks izjūt šo pasauli, kā Aivars, Elza, Baiba, Aleksandrs, kā viņi juta šo pasauli, kā viņi jutuši viens otru, kā viņi jūt esību, tas man šķiet visinteresantākais vienmēr ikviena dzīvē. Un es ceru, ka jūs to šai grāmatā atradīsiet."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti