Kultūras ziņas

Pēterdienas svinības Kurmenē

Kultūras ziņas

Latvijas fotogrāfija 2020

Glezniecības klasiķa Ugas Skulmes kritikas

Apgāds «Neputns» apkopojis glezniecības klasiķa Uga Skulmes kritikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no latviešu mākslas klasiķiem Uga Skulme pagājušā gadsimta starpkaru Latvijā bija pazīstams ne tikai kā daudzpusīgs mākslinieks, bet arī kā ražīgs publicists un kritiku autors. Lielākā daļa no tām šobrīd apkopotas apgāda “Neputns” izdotajās 14 burtnīcās. Pateicoties autora veiklajai valodai, tās dod ieskatu gan par tā laika mākslas norisēm, gan par sabiedrībā valdošo noskaņojumu.

Latvijas glezniecības klasiķis Uga Skulme ir ne tikai viens no spožākajiem klasiskā modernisma pārstāvjiem, bet arī izcils mākslas kritiķis. Saglabājušās vairāk nekā trīssimt viņa dzīves laikā presē rakstītu publikāciju. Un šobrīd ar nosaukumu “Uga Skulme. Raksti. 1921–1940” apgāda "Neputns" paspārnē tās piedzīvo pārpublikāciju vairākos sējumos. 

"Jūs te varat iepazīties ar 14 burtnīcām, no kurām viena ir ilustratīva, jo likās svarīgi pēc tam arī parādīt, kādos izdevumos viņš ir publicējies, par kādiem mākslas darbiem viņš ir konkrēti rakstījis," sacīja mākslas zinātniece, apgāda “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava.

Burtnīcās aptverts laika posms no 1921. līdz 1940. gadam. Katrā sējumā apkopotas kritikas, kas sadalītas pa gadiem. Izņēmums ir tikai 1926. gads, kad Skulme piedzīvoja smagu dvēselisko krīzi un norobežojās no mākslas. Viņa kritikas mēdza būt asas, intelektuālas un rakstītas bagātīgā valodā. Turklāt tas ir aizraujošs izziņas materiāls arī mūsdienu lasītājiem. 

“Viņš apraksta dzīvi vispār valstī, kurā viņš ir, savus iespaidus par muzejiem, galerijām, māksliniekiem. Tās ir plašas un interesantas lietas, kas atspoguļo arī to laiku,” atzīmēja izdevuma “Uga Skulme. Raksti. 1921–1940” sastādītāja  Astrīda Skulme.

Izdevums pie lasītājiem nonāk dubultas jubilejas gadā. Ugam Skulmem šogad aprit 125, savukārt viņa vadītajai Rīgas mākslinieku grupai tiek svinēta simtgade.

"Rīgas mākslinieku grupa bija spožākā parādība starpkaru laikā. Tas ir nenoliedzami, jo tā bija tieši tā parādība, kurai bija starptautiskais svars. Bija vecākā paaudze, bet tā piederēja citam laikam, viņi bija brīnišķīgi mākslinieki – bet starpkaru laika posma spožums ir Rīgas mākslinieku grupa, un Uga bija viens no šīs grupas," sacīja mākslas zinātniece, apgāda “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti