Antiutopija par Latviju kā padomju valsts mantinieci – grāmata «Rīts brīvajā Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā krievu vēsturnieka, žurnālista un sociālpolitiskā aktīvista Dmitrija Savvina grāmatu "Rīts brīvajā Latvijā", informēja izdevēji.

"Apgūdams latviešu valodu un padziļinādams zināšanas par Latvijas vēsturi, Savvins uzrakstīja romānu par tādu Latviju, kas 90. gados tomēr neizvēlas neatkarību, bet gan top par īstenu padomju valsts mantinieci: arī 21. gadsimtā te pastāv deficīta preces, ražo zemas kvalitātes automašīnas vārdā "Lielupe", ilgus gadus valda Aivars Lembasts un dziļa korupcija, ienesīgākie arodi ir prostitūcija un kontrabanda, kas galvenajiem varoņiem reiz sagādā ļoti lielas nepatikšanas, jo no demokrātijas "brīvā Latvijā" var saņemt bargu sodu arī par neatbilstoši patiesu atmiņu ievešanu," norādīja izdevniecībā.

"Utopijas un to pretstats – antiutopijas vai distopijas – Latvijas literatūrā ir retums. Tāpēc centieni šajā jomā ir ievērības cienīgi. Dmitrija Savvina "Rīts brīvajā Latvijā" pieder īpašam antiutopiju vai distopiju žanram – alternatīvajām vēsturēm. Kā būtu, ja pirms 30 gadiem Latvija izvēlētos citu attīstības ceļu? Kā būtu, ja mēs izvēlētos citu ģeopolitisko orientāciju? Kā būtu, ja lielāku varu iegūtu daži oligarhi? Šie jautājumi nav tikai spekulatīvi vingrinājumi alternatīvajā vēsturē. Atbildes uz šiem jautājumiem ietekmē mūs un mūsu izvēles jau šodien" grāmatu komentēja Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Andris Teikmanis.

Dmitrijs Savvins (Dmitriy Savvin) ir dzimis Krievijā un tur pavadījis mūža lielāko daļu. Kalpojis pareizticīgajā baznīcā, izdevis grāmatu par to. 2014. gadā viņš sāka runāt pretī Krievijas valdībai ārpolitikas jautājumos un vēlāk, kad bija spiests kļūt par politisko bēgli, apmetās Liepājā.

Grāmatas mākslinieks ir Emīls Garjānis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti