Kultūras ziņas

Jauna grāmata par mīlestību, attiecībām un seksu

Kultūras ziņas

Laikmetīgā stikla dizaina izstāde

Andrejam Pumpuram – 175

Andrejam Pumpuram – 175

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

22.septembrī 175 gadu jubileju svinam eposa “Lāčplēsis” autoram Andrejam Pumpuram. Pusdienlaikā Pumpura atdusas vietā Lielajos kapos, Rīgā, tika noturēts svinīgs atceres brīdis.

Atceres brīdī klātesošie pie tēlnieka Kārļa Zāles veidotā pieminekļa nolika ziedus un atcerējās Andreja Pumpura ieguldījumu latviešu literatūrā. Pumpuru uzskata par vienu no ievērojamākajiem latviešu dzejniekiem un spilgtākajiem tautiskā romantisma pārstāvjiem. Viņš rakstījis romantiskus dzejoļus nacionālās pašapziņas celšanai, kuros atainots senatnes un dzimtās zemes skaistums, satīriskos dzejoļos vērsies pret pašlabuma meklētājiem, nereti Pumpurs pievērsies arī mīlestības tematikai. Dzejā daudz izmantojis tautasdziesmu un mitoloģijas tēlus. Viņa zināmākais darbs ir eposs “Lāčplēsis”, ko Andrejs Pumpurs pabeidza 1888. gadā, dzīvodams Tērbatā.

Jau vēstīts, ka Andreja Pumpura jubilejai par godu “Lāčplēsis” šajās dienās piedzīvojis atkārtotu izdevumus. Apgāds “Lauku Avīze” izdevis eposu ar mākslinieka Agra Liepiņa ilustrācijām. Par “Lāčplēša” tēlu prototipiem kļuvuši Lielvārdes jaunieši, un, kā teic mākslinieks, piemēram, Spīdalas prototips arī dzīvē esot šerpa un ugunīga meitene.

Grāmatas atvēršanas pasākums norisinājās kopā ar literāru pēcpusdienu "Andrejam Pumpuram 175" Andreja Pumpura muzejā Lielvārdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti