Kultūras ziņas

Brāļu Ābeļu "Nemierīgie prāti"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdota monogrāfija par Andreju Upīti

Andreja Upīša metamorfozes. Iznāk rakstniekam veltīta monogrāfija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Andrejs Upīts – viens no ražīgākajiem 20. gadsimta latviešu rakstniekiem un viena no strīdīgākajām personībām pēcpadomju vēsturē. Izdevniecības "Dienas grāmata" sērijā "Es esmu…" ir izdota monogrāfija par Andreju Upīti, kurā literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis pēta šīs personības gaišās un tumšās puses. Grāmatas nosaukums – "Lielais noliedzējs".

Literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis ir Andreja Upīša memoriālajā muzeja vadošais speciālists,  viņš ir padziļināti pētījis gan Upīša daiļradi, gan personību. Un šobrīd pie lasītājiem nonāk viņa sarakstītā monogrāfija "Lielais noliedzējs".

"Nosaukums, es domāju, izraisīs vairākiem lasītājiem jautājumus. Tā ir atsauce uz Andreja Upīša publikāciju, kas saucas "Lielie noliedzēji". Raksts, starp citu, nav publicēts, tādēļ plašākam lasītāju lokam nav zināms, un tur viņš teorētiski apskata rakstnieka kā negatīvista lomu, un to mēs Upītim varam piedēvēt," atklāj Koroševskis.

Andrejs Upīts ir viens no zināmākajiem 20. gadsimta pirmās puses latviešu rakstniekiem. "Laikmetu griežos", "Zaļā zeme", "Sūnu ciema zēni" un desmitiem citu viņa darbu ir iegājuši literatūras vēsturē. Taču vēsturē iegājusi arī Upīša komunistiskā pārliecība un vadošie amati padomju gados.

"Ļoti bieži Andreja Upīša memoriālā muzeja darbinieki tiek uztverti kā tādi Upīša aizstāvētāji. Šādu priekšstatu es arī cenšos noārdīt šajā monogrāfijā, jo, ja lasīsiet, tad vietās, kur es uzskatu par nepieciešamu Andreju Upīti par kaut ko paslavēt, visbiežāk tas ir par kādiem literāriem sasniegumiem, es to nekautrējoties daru, un vietumis, kur es redzu iespēju Andrejam Upītim pārmest par dažādām netaisnībām, par dažādām izvēlēm, kuras viņš ir pieļāvis, es to arī nekautrējoties daru. Tā kā ir mēģināts sasniegt tādu neitrālu skatījumu uz šo personību," uzsver autors.

Monogrāfijā Upīša dzīve un darbība ir aplūkota hronoloģiski. Grāmatas autors uzsver, ka diemžēl lielākā daļa dokumentu un vēstuļu ir saglabājušies no padomju laikiem. Tādēļ nevar tikt uztverti kā pilnībā objektīvi.

"Šajā grāmatā, manuprāt, tas būtiskākais, un kas atšķiras varbūt no iepriekšējā, kas par Upīti ir rakstīts, – es gribēju parādīt, kā viņš no tāda ļoti veiksmīga (jo pirmās Latvijas laikā viņš ir ļoti atzīts autors par spīti saviem kreisajiem uzskatiem jau tad), no tāda veiksmīga autora [..] kļuvis patiešām par stīvo pieminekli, kāds ir pie Kongresu nama. Viņš par tādu personību tiešām pārvēršas pēc 1940. gada. Es tās viņa metamorfozes cenšos parādīt," skaidro Koroševskis.

"Lielais noliedzējs" iznāk izdevniecības "Dienas Grāmata" sērijā "Es esmu…". Tajā mūsdienu autori rada 12 romānus un tikpat monogrāfiju par latviešu literatūras klasiķiem. Romānu par Andreju Upīti raksta Guntis Berelis, un plānots, ka pie lasītājiem tas varētu nonākt nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti