Aleksejs Naumovs nominēts Hansa Kristiana Andersena balvai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai nominējusi Alekseju Naumovu, informēja padomes pārstāvji.

Hansa Kristiana Andersena balva ir augstākais starptautiskais novērtējums, kas katru otro gadu tiek piešķirts autoriem un ilustratoriem par ieguldījumu bērnu un jauniešu grāmatniecībā. Šoreiz balvai nominēti 62 autori no 33 valstīm.

“Parasti LBJLP pretendentus izraugās no Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu vidus. Aleksejs Naumovs to ieguva 2011. gadā, kad izdotas bija vien trīs grāmatas ar viņa ilustrācijām, bet pēdējo gadu laikā klajā nākušas arvien jaunas grāmatas, kuru ilustrācijas vienmēr pārsteidz ar vitālu krāsu spēku, tēlu spilgtumu, dziļu personisku pieredzi un jūtīgumu. Šī oriģinalitāte vainagojusies ar panākumiem ne tikai Latvijā,” norādīja LBJLP.

Jau gandrīz trīsdesmit gadus Naumovs regulāri darbojas grāmatu mākslā. Viņa devums bērnu grāmatu ilustrācijā vairākkārt nominēts Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai. Viņš ir saņēmis speciālbalvu konkursā “Gada balva grāmatniecībā 2007” par augstvērtīgu glezniecības izmantojumu bērnu literatūrā Māra Runguļa grāmatā “Pasaka par Tebras bebru”. Par ilustrācijām divām Māras Cielēnas grāmatām – “Pasakas par diviem” un “Princese Aurēlija un kokspoki” – 2006. un 2011. gadā iekļauts pasaules ilustratoru goda sarakstā “IBBY Honour List”. 

“Naumovs turpina gleznot – ikviena ilustrācija ir kā glezna, tā top lielā formātā. Brīvi triepieni, precīzi raksturo ikvienu personāžu, vietu un laiku. Ikvienā atrodams konkrēts motīvs, priekšmets un cilvēki, ko viņš redz un sastop ikdienā. Viņa ilustrācija ir kā tilts – tas savieno rakstnieka stāstu un mākslinieka dzīvi. Kā dinamisku, oriģinālu filmu to redz un iedomājas mazais lasītājs,” stāstīja LBJLP pārstāve

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti