Aleksandra Čaka un Heli Lāksonenas dialogs dzejā – tapusi izstāde un grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 23. jūlija līdz 30. septembrim Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā būs apskatāma somu dzejnieces Heli Lāksonenas izstāde “Paņēmi manu sirdi no plaukta”, informēja muzeja pārstāvji.

Dzejniece un māksliniece Heli Lāksonena dzejoļus raksta dienvidrietumu – viņas dzimtās apkaimes Ūsikaupunki – somu valodas dialektā. Guntars Godiņš tos atdzejo Vidzemes lībiskajā izloksnē. Izstāde un grāmata ar vienotu nosaukumu “Paņēmi manu sirdi no plaukta” ir radošs dialogs dzejā un mākslā starp diviem dažādos laikos dzīvojošiem un rakstošajiem dzejniekiem. Heli Lāksonena somu literārajā valodā atdzejojusi latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka piecpadsmit dzejoļus un pati uzrakstījusi viņam piecpadsmit atbildes dzejoļus. Šajos dzejoļos sastopas gadsimti un lasītājs nonāk divu dvēseļu radniecīgā telpā.

“Heli Lāksonenas un Aleksandra Čaka tikšanās rezultāts ir pārlaicīga draudzība, kas atspoguļojas izstādē, kurā ikdienišķi sadzīves priekšmeti pārtop noslēpumainos, temperamentīgi krāsainos mākslas darbos,” atzīmēja muzejā.

Izstāde ir kā jauna radošā forma, kurā dzīvo Čaka un Lāksonenas dzeja. To papildina grāmata un Lāksonenas veidoto darbu kolāžas.

Heli Lāksonenas darbs no izstādes “Paņēmi manu sirdi no plaukta”
Heli Lāksonenas darbs no izstādes “Paņēmi manu sirdi no plaukta”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti