Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izstāde "Krāsainie Ziemassvētki"

Grāmata par Volodimiru Zelenski

Aktiera transformācija politiķī – Volodimira Zelenska dzīves stāsts izdots grāmatā latviski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Par Volodimiru Zelenski šobrīd top raidījumi, raksti un grāmatas. Viņa prezidentūras sākumā, gadu pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, pie lasītājiem nonāca pirmā grāmata par Ukrainas prezidentu. Šobrīd ar nosaukumu "Zelenskis. Biogrāfija" tā nonāk arī pie latviešu lasītājiem. Tas ir stāsts par aktiera transformāciju politiķī un stāsts par jauna prezidenta pirmajiem soļiem sarežģītajos lielās politikas džungļos.

Ļvivas žurnālista Serhija Rudenko grāmata "Zelenskis bez grima" bija pirmā, kas portretēja cilvēku, kurš tikko kā bija uzsācis vadīt vienu no lielākajām Eiropas valstīm. Tagad šī grāmata ar nosaukumu "Zelenskis. Biogrāfija" nonāk arī pie latviešu lasītājiem. Rudenko stāsta: "Šajā grāmatā jūs sastapsiet cilvēku, kurš ir nogājis garu transformācijas ceļu. Un cilvēku, kurš mainījās divdesmit gadu garumā. Sākot ar viņa darbību KVN šovos un šovbiznesā Maskavā. Pēc tam atgriešanos Ukrainā un savas kompānijas dibināšanu. Pēdējo trīsarpus gadu laikā mēs redzam cilvēka transformāciju. Nonācis pie varas Ukrainā, viņš pārtapa par īstu tautas līderi. Viņa uzvara 2019. gadā drīzāk bija elektorāla revolūcija jeb revolūcija pret veco ukraiņu politisko eliti."

Grāmata iznāca pagājušajā gadā un izpelnījās popularitāti, jo stāstīja arī par prezidenta vides ēnas pusēm. Bet pēc pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā grāmatas autors stāstam pievienoja vēl pāris nodaļu.

"Grāmata, kuru tagad var iegādāties arī Latvijā un ne tikai, dod priekšstatu par to Zelenski, kuru mēs zinām. Tagad sāk izdot grāmatas, kurās Zelenskis ir bronzā, viņam šajos izdevumos tiek būvēti pieminekļi, tur stāsta tikai par viņa drošsirdību. Mana grāmata dod priekštatu par Zelenski plašākā mērogā un rāda šī cilvēka evolūciju," teic Rudenko.

Serhijs Rudenko atklāj, ka grāmatas tapšanas laikā viņš pārsvarā izmantojis atklātus un brīvi pieejamus avotus un intervijas: "Ar Zelenski personīgi neesmu ticies. Jo šī nav viņa biogrāfija, kurai nepieciešama verifikācija. Tas bija žurnālista darbs. Es centos izprast Zelenski, vadoties pēc vairākiem avotiem. No viņa publiskajām runām kā aktierim, kā politiķim un menedžerim. Nu, un vēl manā grāmatā ir cilvēki, kas bijuši tuvu stāvoši Zelenskim."

Grāmata sastāv no kodolīgu aprakstu virknējuma. Gluži kā atgādinot publikācijas laikrakstā. Autors atklāj, ka tā rakstīt ir bijis viegli, pateicoties bagātīgajai žurnālista pieredzi.

"Tā kā Zelenskis ir aktieris un režisors, es nolēmu grāmatu būvēt kā epizodes. Pavisam tādas ir 38. Un tajās izstāstīta praktiski visa Zelenska dzīve. Man dažkārt recenzenti pārmet, ka stāstā sajaukta hronoloģija – bērnība, jaunība, šovbizness. Bet es centos uzrakstīt grāmatu kā filmas scenāriju. Un tieši tas atšķir šo grāmatu no tām, kas tika izdotas pēc tās," skaidro autors.

Šī gada laikā ir mainījusies Ukrainas un citu valstu sabiedrība. Kļūstot par ietekmīgāko politiķi Eiropā, mainījies ir arī Zelenskis. Iespējams, Rudenko varētu rakstīt grāmatas otro daļu.

"Ir grūti rakstīt grāmatu par notikumiem, kas turpinās. Katra kustība, katrs paziņojums, katrs Zelenska solis var aizvest vai nu vienā, vai otrā virzienā. Manuprāt, tādu īstu, lielu Zelenska biogrāfiju vajadzētu rakstīt pēc mūsu uzvaras. Un es vairākkārt esmu teicis, ka vēlos, lai Zelenskis tautas atmiņā paliek kā uzvaras prezidents. Tādēļ negribētu, lai viņš vēlreiz balotējas uz šo amatu. Varbūt kāds uzrakstīs lielu Zelenska biografiju. Un mana grāmata nebūs kā vienīgā šāda veida grāmata. Bet vēlreiz saku – es neesmu Zelenska biogrāfs un nekad neesmu tiecies par tādu būt," atzīst Rudenko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti