Aktiera Imanta Skrastiņa piemiņai izdota grāmata «Kamolā tinējs. Vēstules Imantam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Klajā nākusi grāmata “Kamolā tinējs. Vēstules Imantam”, informēja apgāda “Jumava” pārstāvji. Tajā uz kopā piedzīvoto personīgos vēstījumos – vēstulēs – atskatās aktiera, režisora un dziedātāja Imanta Skrastiņa tuvākie cilvēki, draugi un kolēģi. Grāmatas sastādītāji ir Imanta Skrastiņa sieva Rita Trence un divi viņa tuvi draugi un līdzgaitnieki – Lia Guļevska un Ēriks Hānbergs.

Grāmata atklāj dažādas personīgas un amizantas epizodes no Imanta Skrastiņa un vēstuļu autoru kopējiem piedzīvojumiem un atmiņām, kā arī sniedz ieskatu aizkulišu norisēs. “Aktierim, režisoram un dziedātājam Imantam Skrastiņam veltītajos vēstījumos viņa laikabiedri, dalīdamies atmiņās, it kā atdzīvina viņa balss neatkārtojamo tembru, kas pratis aizkustināt klausītāju un skatītāju dvēseļu vissmalkākās stīgas,” atzīmēja izdevēji. Stāstos grāmatas lappusēs dalās Velta Skurstene, Raimonds Pauls, Imants Freibergs un Vaira Vīķe-Freiberga, Jānis Paukštello, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Lūsēns, Kārina Pētersone, aizsaulē aizgājušais Guntis Skrastiņš un citi.

Imants Skrastiņš (1941–2019) – latviešu aktieris, dziedātājs un Radioteātra režisors, radio balss. Savā mūžā piedalījies neskaitāmos Radioteātra ierakstos gan kā aktieris, gan režisors. Uz teātra skatuves viņš skatītāju atmiņās spilgti iespiedies ar izrādi “Spēlē, Spēlmani!”, kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā. 80. gados popularitāti ieguvis arī kā Raimonda Paula dziesmu izpildītājs — dziesma “Kamolā tinēja” kļuva par 1980. gada “Mikrofona aptaujas” uzvarētāju. Imanta Skrastiņa balss cilvēkus uzrunāja – tajā skanēja siltums un tuvums. Ilgus gadus šo balsi varējā dzirdēt arī Latvijas Radio raidījumā “Mājas svētība”.

Imants Skrastiņš spēlējis lomas kinofilmās “Rita” (1957), “Akmens un šķembas” (1966), “Cīruļi atlaižas pirmie” (1967), “Buras” (1977), “Atspulgs ūdenī” (1977), “Pavasara ceļazīme” (1978), “Ģimenes albums” (1978), “Nakts bez putniem” (1979) un “Cukura nams” (1997). Piedalījies arī dažādos televīzijas seriālos un koncertuzvedumos. Divus termiņus darbojies Nacionālājā radio un televīzijas padomē.

1989. gadā Skrastiņš saņēma LPSR Tautas skatuves mākslinieka nosaukumu, 2001. gadā – Aleksandra Čaka balvu, bet 2003. gadā kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Nākamā gada pirmajā pusē tiks izdota grāmata “Mani dienas krikumi”, kurā apkopoti Imanta Skrastiņa personīgās dienasgrāmatas ieraksti, kas veikti laikā no 2003.–2006. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti