Aizsaulē aizgājis dzejnieks Imants Auziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aizvadītajā naktī pēc ilgas slimības mūžībā devies izcilais vecākās paaudzes intelektuālis un dzejnieks Imants Auziņš, Latvijas Radio apstiprināja dzejniece Liāna Langa.

„Imants Auziņš ir ne vien 30 dzejoļu krājumu, piecu prozas grāmatu un daudzu bērnu dzejoļu krājumu un atdzejojumu autors, bet arī viens no izcilākajiem padomju un mūslaiku intelektuāļiem, kurš tieši ar savu stāju atšķīrās no vairuma viņa laikabiedru, un Knuts Skujenieks ir raksturojis tieši Imantu Auziņu un Vizmu Belševicu kā stabilus, nenopērkamus cilvēkus. Imants Auziņš visu savu mūžu veltīja literārajam darbam, bija lielisks dzejnieks, domātājs, nesalaužams cilvēks, ja bija nepieciešams paust publisku viedokli, Ojāra Vācieša tuvs draugs. Bez šaubām, tāda cilvēka aiziešana ir ļoti liels zaudējums Latvijai,” saka Liāna Langa.

Imants Auziņš dzimis 1937. gada 13. novembrī, beidzis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti, ir pazīstams arī kā atdzejotājs, esejists un literatūrkritiķis.

Vēlāk strādājos laikrakstos „Literatūra un Māksla”, „Padomju Jaunatne”, literatūras žurnālos „Karogs” un „Daugava” (krievu valodā), kā arī izdevniecībā „Liesma”. Tāpat viņš no 1968. līdz 1971. gadam bijis Latvijas Rakstnieku savienības valdes radošais sekretārs, no 1989. līdz 1992. gadam – Rakstnieku savienības priekšsēdis.

Viņa pirmās publikācijas klajā nāca 1956.gadā, kad laikrakstā „Literatūra un Māksla”, kā arī vairākās rajonu avīzēs bija publicēts viņa dzejolis „Mīlam!”. Kopš 1961. gada izdoti ap 30 Imanta Auziņa dzejoļu krājumi un trīs izlases, piecas tēlojumu grāmatas, četri literatūrkritisku apceru kopojumi.

Auziņa darbu centrā bija cilvēcības un radošuma pretstāve 20.gadsimta totalitārajiem režīmiem. Viņa daiļrade nereti bija pakļauta augstākās valdošās nomenklatūras uzbrukumiem.

Savukārt viņa apceres, esejas un portretējumi galvenokārt ir veltīti latviešu mūsdienu dzejas procesam. Vairākas apceres 1960.-1980. gados gan bija iespējams publicēt tikai ārpus Latvijas.

Auziņa dzeja ir tulkota vairāk nekā 15 valodās, un viņš pats ir atdzejojis daudzus ievērojamu krievu, ukraiņu, lietuviešu, čehu un citu tautu dzejnieku darbus.

Dzejnieks ir saņēmis LPSR Valsts prēmiju (1977), apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2001), ir Viļa Plūdoņa prēmijas (1990) un Ojāra Vācieša prēmijas (2007) laureāts.

/Papildināts/

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā dzejnieka Imanta Auziņa notiks 28.augustā 1.Meža kapu kapličā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti