Raidnīca

#29 Agate Ambulte "Atkodē IT"

Raidnīca

#31 Kristīne Balode "Seksuāli inteliģents"

#30 Inga Gaile, Ilmārs Šlāpins "Obligātā literatūra"

Aizliegtā, cenzētā, noklusētā «Obligātā literatūra» – dzejnieces Ingas Gailes un filozofa Ilmāra Šlāpina podkāstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

PEN ir starptautiska rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un citas izteiksmes brīvību. Latvijas PEN podkāstā "Obligātā literatūra", ko veido rakstniece un dzejniece Inga Gaile un filozofs Ilmārs Šlāpins, klausītājiem piedāvā drosmīgu literatūru un sarunas par būtiskām tēmām. Rakstnieki daudzās pasaules valstīs joprojām tiek ierobežoti, vajāti, represēti, sēdināti cietumos un nogalināti, viņu rakstītais tiek aizliegts, cenzēts vai noklusēts. "Obligātā literatūra" vēlas dot vārdu šo rakstnieku darbiem, literatūrai, kura tiešā vai netiešā veidā spēj izaicināt, un runāt par to.

Raidnīca

Podkāsts par podkāstiem - "Raidnīcā" klausies sarunas ar Latvijas raidierakstu veidotājiem. Jauna epizode katru otrdienu Latvijas Radio 1 mājaslapā un visās lielākajās straumēšanas platformās: 

Vai literatūra var būt obligāta? Latvijas PEN domā, ka jā. It sevišķi tad, ja kāds to mēģina aizliegt. Par vārda brīvību mākslā un raidierakstos podkāstā par podkāstiem "Raidnīca" stāsta dzejniece Inga Gaile un filozofs Ilmārs Šlāpins.

Ilmārs Šlāpins: Es atcerējos, ka mēs nepateicām, ka podkāsts tiek veidots ar Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Kultūrelpa" atbalstu. Un man šķiet, ka tas šai gadījumā ir ļoti svarīgi. Esmu arī ievērojis, ka daudzi entuziasti, uzsākot veidot podkāstus, pēc kāda laika pārtrauc, jo tas entuziasms pazūd. Bet mums ir jāsarada līdz gada beigām desmit sērijas, kurām mums ir piešķirta nauda. Tas disciplinē un dod arī stimulu, arī pārliecību, ka tas kādam ir vajadzīgs.

Dace Krejere: Tātad Kultūrkapitāla fonds ir iedevis naudu 10 sērijām. Bet, kas notiek tālāk?

Inga Gaile: Mums vajadzētu turpināt veidot podkāstu reizi mēnesī. Es esmu strādājusi par velti, bet, protams, patīkamāk, ka par darbu samaksā. "Kultūrelpa" atšķīrās ar to, ka tur daudz dažādi dīvaini projekti saņēma finansējumu. Mēs iesniedzām lielāku projektu, kas paredzēja arī mājas lapas veidošanu un plates izdošanu. Bet finansējumu saņēma tieši podkāsts. Noteikums bija arī paplašināt cilvēku loku, kam būtu pieejami šie projekti, piemēram, neredzīgajiem. Un podkāsts tam atbilst, bet kā būs tālāk, es nezinu.

Kāda ir jūsu pieredze, vai podkāstiem iegūt finansējumu no VKKF ir viegli?

Ilmārs Šlāpins: Kad finansējums tiek saņemts, ir viegli, bet, kad netiek saņemts, tad grūti. Arī morāli grūti, jo tad esi atraidīts un tas ir nepatīkami.

Inga Gaile: Mums nav pieredzes ar citiem podkāstiem, bet man liekas, ka ir vērts to darīt. 

Man likās interesanti, kā Inga podkāstus formulēja kā "dīvainos projektus"!

Inga Gaile: Mēs arī zinām audiogrāmatas, arī latviešu literatūra ir audiogrāmatās, bet cik daudzi tās klausās. Pieļauju, ka izdevniecībām diez ko viegli neiet ar audio grāmatu popularizēšanu. Protams, podkāsti jau sen nav dīvaina forma, īpaši jau jaunākajai paaudzei. Man labāk patīk grāmatas un priekš manis pavisam nesen podkāsti bija atklājums. Es arī esmu sākusi tos klausīties. Mani nointervēja podkāstā "Piedzīvot" un tad sāku vairāk par to interesēties.

Ilmārs Šlāpins: Paklausoties amerikāņu podkāstus par literatūru, tie ieraksti ir gari, formāti sarežģīti, mums grūti saprotami. Man liekas, ka tie ir viņu jaunības dienu koledžas radio formāti, pie kuriem viņi ir pieraduši. Un savukārt latviešu podkāsti ir lielā mērā savijušies ar Latvijas radio raidījumu pārlikumiem podkāstu formā. Piemēram, Toma Treiberga un Svena Kuzmina raidījums "Cienījamie lasītāji". Tajā var saklausīt podkāsta pazīmes, kā viņi viens ar otru sarunājas. Un tas veids kā strādā Latvijas Radio atstāj iespaidu uz latviešu podkāstiem. Ir arī nacionālās īpatnības, ieradumi un gaumes. Vai arī nostalģija.

Raidieraksta "Obligātā literatūra" veidotāji Inga Gaile un Ilmārs Šlāpins uzskata, ka kamēr mums ir iespēja runāt, mums ir jārunā arī to vārdā, kuriem šādas iespējas vairs vai vēl nav.

Savukārt mācīties runāt mēs varam arī klausoties literatūru un sarunas, kas var mums sniegt mierinājumu un iedrošinājumu runāt pašiem. 

Visu sarunu ar podkāsta "Obligātā literatūra" veidotājiem var noklausīties Latvijas Radio podkāstā "Raidnīca".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti