Kultūras rondo

Marts: Balvu birums, simtgades kino pirmizrādes, kultūras finansējuma jautājumi

Kultūras rondo

Nedēļa Kultūras Rondo: Pasniegtas Teātra izcilības balvas, zināmi LALIGABA nominanti

Klajā nācis Aivara Madra pirmais dzejoļu krājums "Zonas"

Aivars Madris: Dzejoļus taisu kā vizuālas ainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Kino ļoti ietekmējis manu dzejas domāšanu. Dzejoļus pārsvarā taisu kā vizuālas ainas. Domāju, lai cilvēks lasot var ieiet tajā ainā, iztēloties, iejusties tajā pasaulē,” ar savu dzeju Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” iepazīstina Aivars Madris.

Apgāds "Neputns" laidis klajā dzejnieka Aivara Madra pirmo dzejoļu krājumu "Zonas", tajā apkopoti pēdējos desmit gados tapušie dzejoļi, kas atspoguļo pakāpenisku autora personības un literārā rokraksta nobriešanu.

"Tik ilgi tāpēc, ka ļoti maz rakstu. Kad sāku rakstīt nopietnāk, aizbraucu uz literāro nometni "Aicinājums”, iepazinos ar svarīgiem Latvijas autoriem – Kārli Vērdiņu, Arvi Vigulu, Arti Ostupu. Šķita, ka viņi tik spēcīgi, es tik nespēcīgs, ka nevajag pasauli lieki ar viduvējiem tekstiem piepildīt. Izdomāju, ka varbūt nerakstīšu dzeju,” stāsta Madris.

Atsācis viņš atkal rakstīt dzeju apmēram 2011.–2012. gadā, un grāmatā to apkopot jau ilgāku laiku mudinājis Artis Ostups, ar kuru kopā abi savulaik strādājuši muzejā.

"Viņa iedrošināts, vairāk sāku rakstīt, rādīju viņam savus tekstus, viņš novērtēja. Viņš arī teica, ka vajadzētu domāt par grāmatu. Jau labu laiku teica. Vienmēr teicu, ka neesmu vēl galīgi gatavs. Trīs četri gadi bija tas posms,” bilst Madris.

No agrīnā perioda Madris krājumā iekļāvis divus tekstus, viens no tiem – cikls par bohēmu, kas pašam šķitis personiski svarīgs un dramaturģiski bija iederīgs.

"Teksts ir neveiklāks uz kopējā fona, tomēr tajā laikā radīts. Likās, ka tā sajūta jāmēģina iekapsulēt grāmatā,” uzskata Madris.

Grāmatas redaktors ir dzejnieks Kārlis Vērdiņš, dizainu veidojis mākslinieks Krišs Salmanis.

"Pats biju izdomājis grāmatas salikumu, sadalījumu pa nodaļām, kā teksti būs izkārtoti. Es arī atsevišķus tekstus pēc tam rakstīju ar domu, kā liksies kopējā kompozīcijā, lai veidojas stāstījums. Lai dramaturģija saglabājas,” atzīst Madris.

Grāmatu papildina autora sastādīts krājuma skaņu celiņš vietnē "Spotify", kurā ietvertās dziesmas un to secība pakārtota dzejoļu saturam un sakārtojumam.

"Mūzika man ir ļoti svarīga, daudz klausos mūziku, dziesmas daudz ietekmējušas tekstus šajā grāmatā, ir atsevišķas frāzes no konkrētām dziesmām, kas palīdzētu attiecīgo noskaņu radīt. Sastādot pavadošo skaņu celiņu, domāju, lai dziesmas atbilst satura izkārtojumam, nosacīti, lai katram dzejolim ir sava dziesma,” stāsta. Madris.

Aivars Madris ar pārtraukumiem rakstījis dzejoļus jau vairāk nekā desmit gadus. Līdz šim publicējies maz, taču viņa dzejoļi, kas bijuši lasāmi žurnālā “Latvju Teksti”, interneta žurnālos “Punctum” un “Satori”, kā arī “Satori” izdotajos grāmatžurnālos, piesaistījuši uzmanību, piesakot jaunu, ievērības vērtu balsi latviešu dzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti