Kultūras ziņas

Uzvedums par brīvību ar Nika Matvejeva mūziku

Kultūras ziņas

Mūziķe, kura ļauj noticēt brīnumiem

Apsveic bibliotēku, ierunā dzejoli!

Aicina apsveikt Nacionālo bibliotēku un iegriezt dzejas ratu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par godu Latvijas Nacionālās bibliotēkas simtgadei līdz septembra beigām ikviens aicināts skaļi nolasīt un ieskaņot kādu no simts 1919. gadā publicētiem vai sacerētiem dzejoļiem. Ar saukli “Atstāj savu balsi vēsturei” akciju “Dzejas rats 1919” kā dāvanu Nacionālajai bibliotēkai rīko Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts. 

“Izvēloties šo 1919. gada dzeju, mēs ļoti labi varam uzburt tā laika ainu. Kā teica Andrejs Kurcijs, tas bija gaviļu un moku gads. Un tas ļoti spilgti atspoguļojas arī tā laika dzejā. No ļoti patriotiskas līdz pat revolucionārai, sentimentālai,” stāsta literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone. “Cilvēks var paņemt savu mobilo ierīci vai datoru, svarīgs punkts, ka viņam ir jāiereģistrējas, jo mēs gribētu zināt katru, kurš ir ierunājis šo dzejoli.”

Sociālpolitiskās situācijas dēļ 1919. gads latviešu dzejā nav īpaši ražīgs. Tādēļ akcijas dalībnieki aicināti interneta vietnē izvēlēties kādu no simt jau atlasītiem dzejoļiem, iegriežot simbolisku dzejas ratu.

“Dzejas rats 1919” ir jau trešā Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā akcija pirms pāris gadiem aizsāktajā ciklā “Lasi skaļi”. Sveikt Latvijas Nacionālo bibliotēku, ierunājot dzejoli, varēs arī klātienē, piedaloties jubilejas svinībās un atvērto durvju dienā pēc nedēļas – 31. augustā.

Datorā vai mobilajā ierīcē veikt audioierakstu un augšupielādēt var vietnē lasi.literatura.lv/lnb100. Pēc ieraksta apstiprināšanas uz e-pastu tiks nosūtīta saite uz dzejoļa lasījumu, ar to varēsi dalīties sociālajos tīklos. Akcijas mājaslapā varēs uzzināt akcijas populārāko dzejoli, kā arī balsot par sev tīkamāko dzejas lasījumu. Paralēli tiks veidota akcijas redaktoru izlase "Youtube" kanālā “Lasi skaļi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti