Ačgārnības un poētika – šīs nedēļas akcenti grāmatu mīļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Grāmatu plauktus papildina divas atšķirīgas dzejas grāmatas: Kristapa Vecgrāvja krājums "Vaska ezers" un Aivara Neibarta "ŅAUdiena.rrr". Šonedēļ var paviesoties arī vairāku izdevumu atvēršanas svētkos.

Ačgārnības un poētika – šīs nedēļas akcenti grāmatu mīļiem
00:00 / 08:01
Lejuplādēt

Man personīgi viens no īpašajiem priekiem ir tikko klajā nākušais Aivara Neibarta dzejas krājums "ŅAUdiena.rrr". It kā jau tā ir dzeja bērniem, bet droši var teikt, ka patiks visu vecumu cilvēkiem, kam tuva Neibarta dzejas savādā pasaule ar savu valodas garšīgumu, vārdu spēlēm, sirsnīgajām ačgārnībām, ar īpašo labdabību un mīļumu.

Šeit vietā droši vien ir jautājums: bet kā tad jauni dzejoļi var nākt klajā, ja dzejnieks jau vairāk nekā 20 gadus ir mūžībā? Izrādās, viņa "pūralādē" jeb atvilktnē viņa dzīvesbiedre Sarmīte atradusi agrāk kaut kur paslēpušos mapīti ar nosaukumu "Ņaudiena", un tur tad bijuši šie dzejoļi, ko Sarmīte Neibarte arī pati sakārtojusi krājumam.

Ļoti liela šīs grāmatas pievienotā vērtība ir mākslinieces Gundegas Muzikantes zīmējumi, kas ir asprātīgi, mīlīgi un rotaļīgi un kas absolūti organiski saplūst kopā ar Neibarta dzejolīšiem. Zīmējumos figurē arī paša autora visnotaļ kolorītais un izteiksmīgais tēls, kurš kādā lappusē ir ieslēpies saulespuķē, kādā citā – ar putna spalvu laižas lejā kā ar izpletni, bet citviet miedz mums ar aci, un viņa baltajā bārdā ligzdu ir ievijis putniņš.

Arī dzejoļus caurauž ļoti liela mīlestība pret ikkatru dzīvo radību, pret visādām savādībām, arī pret Rīgu un jo īpaši Neibarta mīļo Torņakalna apkaimi.

Nosaukums "Ņaudiena.rrr" jau norāda, ka vieni no grāmatas galvenajiem varoņiem ir kaķi, bet ir arī suņi, peles, kāda vārna, kāda bitīte matos un arī kāds mūdzis.

Arī šajā krājumā Neibarts neiztiek bez sev mīļajiem vārdiņiem, kas tik smeķīgi skan viņa dzejā, un tie ir vecvārdi – "tūdaliņ" un "iraid" , un tāpat viņš kopumā ļoti jauki rotaļājas ar latviešu valodu, un patiešām daudzi dzejoļi var būt saistoši kā bērniem, tā pieaugušajiem.

es jemju sevi aiz
čupra kā
kaķene kaķēnu un
stiepju
meklēdams vietu īsto
no
vienas būšanas uz
otru būšanu

līdz
iestiepju sevi
mākonī kā
pienenē pūkainā

Šajās dienās klajā nācis arī Kristapa Vecgrāvja otrais dzejas krājums "Vaska ezers". Ir pagājuši veseli 17 gadi kopš autora pirmā krājuma "kaist ķekarā vīnogas", un otrais krājums viņu atklāj kā nepārprotami poētiski un cilvēciski nobriedušu personību. Krājumā dzejoļus viņš sakārtojis četrās nodaļās, tie ir visai eklektiski formā un saturā, bet visi kopā veido daudzslāņainu un emocionāli piepildītu stāstu, kurā liela vieta arī mīlestības tēmai.

Lūk, arī viens dzejolis, kas saucas "atmiņas spēks":

kamēr es nenokāpšu alkšņu gravā
un neredzēšu savām acīm

tur turpinās ziedēt
mūsu skūpstu jūlijs

muļķīt

Šonedēļ būs arī Kristapa Vecgrāvja dzejas krājuma "Vaska ezers" atvēršanas svētki, un tie notiks sestdien, 28. janvārī, Vecrīgā, "Miezis&Co" telpās.

Atvēršanas svētki šonedēļ būs vēl vairākām grāmatām.

25. janvārī Nacionālajā Vēstures muzejā atvērs arheoloģes un mākslas zinātnieces Baibas Vaskas grāmatu "Senās rotas un ornaments Latvijā". Baiba Vaska ir viena no atzītākajām šīs jomas speciālistēm Latvijā, un grāmatā viņa izseko rotu attīstībai milzīgā laika periodā – no bronzas laikmeta līdz 18. gadsimtam. Divas iepriekšējās viņas grāmatas jau kļuvušas par bibliogrāfisku retumu, un tā vien šķiet, ka arī jaunais izdevums varētu piesaistīt ļoti daudz interesentu.

Ceturtdien, 26. janvārī, apgāda "Zvaigzne ABC" prezentācijas zālē būs atvēršanas svētki Dzintara Tilaka jaunajai grāmatai "Zlatas ceļš". Tā ir veltījums Ukrainas kara bērniem, un tās centrā ir trīspadsmitgadīga meitene Zlata, viņas pārdzīvojumi un izjūtas, kad viņa, glābjoties no kara, ir spiesta pamest Ukrainu un doties pie radiniekiem uz Latviju. Dzintars Tilaks iedvesmu grāmatai guvis saskarsmē ar ukraiņu ģimeni, ko viņš uzņēmis savās mājās. Atvēršana būs latviski ukrainisks pasākums, tajā par grāmatas tapšanu stāstīs autors un viņa ukraiņu draugi, muzicēs populārā ukraiņu mūziķe Darja Leleko.

Pavisam cita rakstura grāmatu ceturtdien atvērs Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts". Tā būs Zanes Neimanes grāmata "Jaunā mākslinieka karjeras attīstības stratēģijas un biznesa modeļi". Tā varētu būt ļoti noderīga grāmata jaunajiem mākslas nozares profesionāļiem, jo pētījumi liecina, ka bieži vien tieši zināšanu trūkuma dēļ par praktiskajiem nozares aspektiem daudziem māksliniekiem, lai cik viņi arī talantīgi, neizdodas izveidot veiksmīgu karjeru mākslā. Šī grāmata tad varētu būt labs padomdevējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti