Kultūras ziņas

Džeza maratonā uzstājas jaunā mūziķu paaudze

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Izdota grāmata par Jāņa Akuratera mājām

Grāmatā apkopoti stāsti par Jāņa Akuratera māju Torņakalnā un tās iemītniekiem

Izdota grāmata "Akuratera māja", kurā apkopoti stāsti par rakstnieka Jāņa Akuratera māju Torņakalnā, tās arhitektūru, kā arī nama iemītniekiem. Daiņa Bruģa veidotā grāmata izdota, sagaidot ēkas 90. jubileju.

Jāņa Akuratera muzejā jaunumi – izdota grāmata par ēkas arhitektūru un mājas iemītnieku pieredzēto. Ēka pieredzējusi bagātīgu vēsturi – tā nedaudz cietusi kara laikā, 90 gadu laikā tajā dzīvojuši daudzi, jo no 60. gadiem vairākas istabas tika izīrētas, tajā skaitā diriģenta Edgara Račevska ģimenei. Tomēr pēdējos gados ēka ir atjaunota, kā arī pamazām tiek atgūtas un restaurētas mēbeles, kuras ēkā bija vēl Akuratera laikā.

"Šī grāmata ir ceļvedis, un, protams, tas formāts ir ārkārtīgi specifisks. No vienas puses, tas ir it kā tāds tūristam domāts [ceļvedis] par kaut ko. Kur – "paskatieties pa labi, paskatieties pa kreisi – jūs redzat to un redzat to". Protams, šeit ir mazliet plašāki skaidrojumi par šīm lietām, bet grāmata tomēr nav gluži par lietām. Tā ir arī par šiem cilvēkiem, par viņu attiecībām. Par viņu dzīvēm, par viņu likteņiem. Kas no tā visa ir kopā sanācis, par to ir jāspriež lasītājam," stāsta grāmatas autors, mākslas vēsturnieks Dainis Bruģis.

"Skaistākais bija tas, ka grāmatas tapšanas laikā šie stāsti arī uzradās, par kuriem mēs iepriekš domājam, ka – jā, tur ir jautājums, kā tas ir īsti bijis, bet mēs neko nezinājām," atzīmē Jāņa Akuratera muzeja vadītāja Maira Valtere. "Tās arī mums pašiem ir papildu zināšanas, tas būs arī tiem kolēģiem, kuri te strādās pēc mums."

Padomju laikā māja kļuva par īstu iebraucamo sētu, tās tehniskais stāvoklis strauji pasliktinājās.

Dainis Bruģis turpina: "Būtībā tā māja kļuva par lielu komunālo dzīvokli. Es domāju, ka rakstnieka atraitnei un meitai tas bija ārkārtīgi smags periods, lai cik tur jauki būtu tie īrnieki… Bet jebkurā gadījumā tie ir sveši cilvēki, un tā ir pilnīgi savādāka dzīve. Attiecībā uz māju, jā, tai brīžiem sāka tecēt jumts, nedarbojās kādas sistēmas. Tur ir absolūti tādi banāli stāsti par kanalizācijām un par ūdensvadiem, un par visām šīm šausmām. Līdz pat šiem renovācijas sākumiem mājai bija ar saplākšņa plāksnēm aizsisti verandas logi. Jā, tas ir normāls process, ka māja noveco. Un jāsaka, ka tajā 2016. tas bija, manuprāt, pēdējais brīdis, kad vajadzēja šo māju glābt."

Grāmatā parādās arī Akuratera drauga Kārļa Krūzes dienasgrāmatās atrodamie piedzīvojumu stāsti, kurus apkopojusi muzeja vadītāja. Vienlaikus grāmata kalpo kā atskats uz renovācijā un eksponātu atgūšanā paveikto. Nākotnē grāmatas autors iecerējis pievērsties arī citām Jāņa Akuratera dzīves vietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti