Latviski izdota ukraiņu dzejnieka Serhija Žadana dzejas izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izdevniecība "Orbīta" klajā laidusi Nobela prēmijai nominētā ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana dzejas izlasi "Harkivas Dinamo". Grāmatā apkopoti teksti no 10 dzejas krājumiem, kas tapuši laikā no 2001. līdz 2021. gadam un ko latviski atdzejojuši Ingmāra Balode, Jānis Elsbergs, Māra Poļakova un Māris Salējs, informēja izdevniecībā.

"Serhijs Žadans (dz. 1974) ir šobrīd pasaulē zināmākais ukraiņu rakstnieks, kas saņēmis daudzas Ukrainas un starptautiskas literatūras balvas, tostarp prestižā vācu grāmattirgotāju Miera balva (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Polijas zinātņu akadēmijas locekļi, 2022. gadā piesakot viņu Nobela prēmijai literatūrā, pauda atziņu, ka brīvā Ukraina runā un domā Žadana vārdiem," norādīja izdevēji.

Žadans dzimis Luhanskas apgabala Starobiļskā, bet vēlāk pārcēlies uz Harkivu. Žadans ir rakstnieks, dzejnieks, esejists, tulkotājs un sabiedriskais aktīvists, kā arī mūziķis ska grupā "Жадан і Собаки" ("Žadans un suņi"). Viņš sarakstījis 11 dzejas krājumus, kā arī piecus romānus, no kuriem viens pārtapis pilnmetrāžas spēlfilmā. Viņa darbi tulkoti 20 valodās. Latviski izdoti trīs viņa romāni – "Mezopotāmija" (2019), "Džezs pār Donbasu" (latviski izdots 2016) un "Internāts" (2022), taču Žadana dzeja latviski izdota pirmoreiz.

Izdevēji arī atzīmēja: "Serhijs ir ne vien talantīgs rakstnieks un spilgts sava laika atainotājs, bet arī pats, koncertējot daudzviet pasaulē ar savu grupu, aktīvi iesaistās līdzekļu vākšanā Ukrainas aizsardzībai."

Ukraiņu dzejnieks, tulkotājs un literatūrzinātnieks Ostaps Slivinskis "Orbītas" izdotās dzejas izlases pēcvārda esejā ar nosaukumu "Serhijs Žadans: ukraiņu literatūras jaunā pareizrakstība" min: "Serhijs Žadans par karu nesāka rakstīt ne 2022., ne 2014. gadā, kad Krievija pirmoreiz uzbruka Ukrainai. "Balādes par karu un atjaunotni" klajā nāca jau tālajā 2001. gadā, lai gan tajā karš vēl (nenovēršami) bija metafora un abstrakcija. (..) Laikam gan tieši tā ir dzejnieka misija, it īpaši grūtos laikos: atstāt rūpīgu liecību par to, kas citādi būtu bez pēdām zudis, fiksēt vārdus un adreses tiem, kuri nebūs ierakstīti oficiālā "varoņu" reģistrā."

Dzejnieku un mākslinieku grupas "Orbīta" dalībnieks Sergejs Timofejevs norādīja: "Ar Serhiju Žadanu es iepazinos Ļvivas grāmatu svētkos 2007. gadā. Jau toreiz viņš savā valstī bija īsta dzejas zvaigzne – jaunieši gāja viņam klāt un lūdza atļauju kopā nofotografēties. Viņa dzeja jau tolaik tika uztverta kā jauna parādība ukrainas literatūrā. Žadana dzejā jaudīga enerģētika un dienvidniecisks, gandrīz balkānisks liriskums iet rokrokā ar milzīgu ieguldīto darbu sava laikmeta apjaušanā. Jau toreiz "Orbīta" ar prieku publicēja viņa dzeju almanahā "Orbīta 5" (2009) un uzaicinājām viņu uz Dzejas dienu pasākumu "Ziemeļi-Dienvidi" 2010. gadā Jaunajā Rīgas teātrī.

"Harkivas Dinamo" atvēršana paredzēta 6. aprīlī grāmatnīcā-bārā "Bolderāja".

Grāmatas redaktore: Māra Poļakova. Korektore: Ildze Jurkāne. Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti