Rīta Panorāma

Plašākā diskusijā aktualizēs vajadzības reto slimību aprūpē

Rīta Panorāma

Virs Kijivas notriekti Krievijas armijas droni

Alfabēta dienā bulgāru rakstnieks saņem Starptautisko Bukera balvu

Alfabēta dienā bulgāru rakstnieks saņem Starptautisko Bukera balvu

Prestižā Starptautiskā Bukera balva šogad piešķirta bulgāru rakstniekam Georgijam Gospodinovam par romānu "Laika patvertne". Zīmīgi, ka lēmums tika publiskots dienā, kad autora dzimtenē svin Alfabēta dienu.

Starptautisko Bukera balvu piešķir par angļu valodā tulkotiem prozas darbiem, un žūrijas uzmanību izpelnījās romāns par kādu klīniku cilvēkiem, kas sirgst ar Alcheimera slimību. Slimnīcas stāvos restaurēta iepriekšējo laika periodu atmosfēra, un uz to sāk braukt arī veseli ļaudis, lai glābtos no mūsdienu dzīves šausmām.

Žūrija grāmatu raksturoja kā izcilu ironijas un melanholijas pilnu romānu par Eiropu, kas uzdod jautājumu – kas ar mums notiek, kad pazūd mūsu atmiņas?

Balva pirmo reizi piešķirta bulgāru rakstniekam, un tas notika Alfabēta, izglītības, kultūras un slāvu literatūras dienā jeb tā dēvētajos burtu svētkos. Simtiem cilvēku devās pa galvaspilsētas Sofijas ielām pie svēto Kirila un Metodija pieminekļa, jo abi brāļi 9. gadsimtā radīja kirilicas alfabētu un tiek uzskatīti par izglītības un kultūras patroniem.

Bulgārijā 24. maijs ir brīvdiena, un svētku svarīgumu akcentēja vadošo amatpersonu, tai skaitā prezidenta Rumena Radeva piedalīšanās pasākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti