Dienas ziņas

Eiropas parlamentu līderi pauž atbalstu Ukrainai

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Top grāmata "Padures mozaīkas"

Pagasta vēsture cilvēku atmiņu stāstos – top grāmata «Padures mozaīkas»

"Padures mozaīkas" – tā ir grāmata, kurā Kuldīgas novada Padures pagasta vēsture no muižu laikiem līdz pat mūsdienām izstāstīta cilvēku atmiņu stāstos. Autore atzīst, ka te ir gan priecīgie, gan bēdīgie notikumi, gan cilvēku savstarpējās attiecības, gan sadzīve. Grāmata gan vēl gaida savu izdošanu, jo tiek meklēts finansējums, lai to īstenotu.

"Mans tēvs vienmēr bija ciema vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs. Ļoti nopietna lieta, tādēļ jāiet izglītotiem cilvēkiem, zinātniekiem, lai neizstrādā kādas ziepes. Vēl, protams, sievietēm, kuras nedzer. Nu tad komisija bija pa savam, bet sievietes skaitīja balsis. Priekšsēdētājs beigās knapi spēja parakstīties, vajadzīgie vēlēšanu balss procenti dabūti, nekāda sabotāža nav notikusi. To garantē klātesošais varas pārstāvis – milicis no Kuldīgas, kurš arī jau bija pamatīgi iešvillājies. Pēc tam visus izvadāja pa mājām, tēvu atveda un nolika pie durvīm." Šis ir viens no mākslas zinātniecei Alisei Volanskai uzticētajiem stāstiem topošajai grāmatai "Padures mozaīkas".  Jau no 19. gadsimta par viņas dzimto pusi Paduri krājušies stāsti, kas pārmantoti no paaudzes paaudzē. Bet tā pamatīgi nolemts, ka tie jāpieraksta, 2011. gadā. Tad Alise Volanska rūpējās par unikālo Padures muižas klēti, kas ir Latvijā vienīgā trīsstāvu klēts ar mansarda jumtu, un sāka tās otrajā stāvā veidot vēstures apcirkņus – braucot no vienas pagasta mājas uz otru, vācot senās lietas un arī dzirdot stāstus.

"Tad arī kustība toreiz tā attīstījās, ka cilvēku dzīvesstāsti ir jāvāc, tas ir nemateriālais kultūras mantojums, cilvēki ir aizejoši, un stāsti ir paliekoši," saka Alise Volanska.

Padures pagastā allaž bijusi rosība, tas bijis bagāts ar muižām. Padures muižā starpkaru periodā ierīkota divgadīgā lauksaimniecības skola, padomju gados – Lejaskurzemes izmēģinājumu stacija, pagastā vienmēr bijuši čakli saimnieki – tas viss atstājis cilvēku atmiņas un stāstus. Andris Grīnvalds ir viens no tiem, kas dalījies ar savām atmiņām. Viņš stāsta: "Te jau viss kas ir piedzīvots. Tā kā es ar autobusu braukāju savā laikā, tad autobusnieku jau principā pazīst visas paaudzes. Jā, un leģendārās ēdnīcas karbonādes... Dienas vidū autobusniekam bija pienākums – ar manu kundzi ar Ņīnu mēs vedām vīriem pa laukiem pusdienas. Tāda liela kaste bija, tur salika tos traukus un bunduļus ar tiem ēdamiem. Nu, tādas karbonādes dzīvē vairs neesmu redzējis! Pirmkārt, bija nenormāli garšīgas. Bet, otrkārt, kā es viņus saucu, 46. izmēra, jo, ja tur uzlika uz bleķa šķīvja karbonādi, tad diži nekam vietas vairs nebija."

Šobrīd grāmatā apkopoti vairāk nekā 100 padurnieku atmiņas, tās ilustrētas ar viņu dotajām fotogrāfijām. Plānots, ka grāmatā būs ap 700 lapaspušu. Autore apkopojusi arī vēsturiskus faktus, lai iezīmētu katru laikaposmu.

Padures pagasta bibliotēkas vadītāja Sigita Irša norāda: "Tā ir tāda tīrā novadpētniecība, kur skan cilvēku balsis un cilvēku atmiņas. Tas arī ir tas, ko dara bibliotēkas, kas bibliotēkai ir ļoti vērtīgi, ko bibliotēka ar lielu prieku saglabātu un nodotu tālākajām paaudzēm."

Pagasta pārvaldes vadītāja Irita Riķīte atzīst, ka vēl trūkst līdzekļu grāmatas izdošanai. Daļa piesaistīta no pašvaldības kultūras projektu programmas, nelielu atbalstu var dot arī pārvalde, bet atlikušo summu ir iecere piesaistīt no avansa maksājumiem par grāmatu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti