Kultūras ziņas

"Cita Rīga" Evijas Džonsones fotogrāfijās

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdots pirmais komikss latgaliski

«Sunāns breiveibā» – izdots komikss par suņa piedzīvojumiem, pārceļoties uz dzīvi Latgales laukos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vēsturniece, žurnāliste un latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv redaktore Laura Melne izdevusi savu pirmo grāmatu, kas turklāt ir arī jaunums Latvijas literatūrā – pirmais komikss latgaliešu valodā. "Sunāns breiveibā" ir stāsts par kādu suni vārdā Sunāns, kurš ar saviem saimniekiem, jaunu pāri, dzīvo Rīgā, bet viņiem nākas pārcelties uz dzīvi Latgales laukos.

Suns vārdā Sunāns un viņa attiecības ar kašķīgo kaķi Tomu – tas ir Lauras Melnes komiksu grāmatas pamatā, kura turklāt veidota latgaliešu valodā. Stāsts iepazīstina gan ar pilsētas, gan lauku dzīvi, kā arī mudina būt drosmīgiem un veidot draudzīgas attiecības.

"Sākotnējā iecere bija, ka tā varētu būt bagātīgi ilustrēta grāmata bērniem latgaliski, bet pie idejas par komiksu mēs nonācām, man šķiet, pirmajā reizē, kad mēs klātienē ar Viviannu satikāmies pārrunāt šo ideju," stāsta autore Laura Melne. "Tas ir arī ļoti labs veids, manuprāt, tieši latgaliešu valodai, jo bieži vien mēs dzirdam, ka tiem, kas nav latgalieši, viņiem varbūt grūtāk lasīt, ne visu var saprast. Tad nu te ir gan teksts, gan zīmējumi – dubulta iespēja saprast."

Grāmatas "Sunāns breiveibā" ilustratore ir Vivianna Maria Stanislavska. Viņa atzīst: Tā pavisam noteikti ir pavisam jauna pieredze – strādāt ar tekstu, kuru es tā kā nepārzinu. Bet Laura man ļoti forši nāca pretī un uzrakstīja, protams, arī tekstu latviski. Tad es varēju vadīties pēc teksta latviski un pēc tam viņu pārlikt latgaliski."

Grāmata "Sunāns breiveibā"
Grāmata "Sunāns breiveibā"

Izvēle par labu latgaliskajam tekstam veidojusies tāpēc, ka grāmatas autorei tā ir dzimtā valodā. Viņa ikdienā domā un lielākoties arī raksta latgaliski.

"Man jau no bērnības vienmēr ir šķitis, ka tas ir normāli, ka tas nav nekas īpašs. Un to man arī gribētos, lai varbūt arī sabiedrība kopumā latgaliešu valodu uztvertu kā normu, nevis kaut ko īpašu. Un arī, piemēram, vērtētu, nevis – ""oo, tas ir latgaliski, oo, tas ir pirmais kaut kas latgaliski", bet pēc būtības un tas konkurētu ar saturu latviski, nevis būtu īpašs tikai tāpēc, ka tas ir latgaliski," uzsver Laura Melne.

Ideja par grāmatu veidojusies jau pirms apmēram diviem gadiem, kad Melnei radās vēlme veidot bagātīgi ilustrētu grāmatu bērniem. Tajā laikā saturs bērniem latgaliski bija neliels. Turklāt viņa uzreiz sapratusi, ka vēlas uzrunāt ilustratori Viviannu Mariu Stanislavsku, kura stāstu papildinājusi ar vizuāliem elementiem, kas veidoti pietuvināti reālajam – attēlojot gan Latgales dabu, gan notikumus Rīgas ielās.

"Lielākais izaicinājums pavisam noteikti bija savu spēju pārvērtēšana," teic ilustratore. "Ja līdz šim esmu ilustrējusi grāmatas un ilustrācijām esmu sarēķinājusi vienu laiku aptuveni, tad komiksam izrādījās, ka tas laiks ir [vajadzīgs] piecreiz vairāk. Tomēr to detaļu ir vairāk, krāsas ir vairāk, un pārzīmēt to tēlu vairākas reizes vienā un tajā pašā lapā atkārtoti, – tas tiešām aizņem daudz vairāk laika."

"No vienas puses, bērniem rakstīt ir reizē ļoti jautri un reizē izaicinājums. Jo bērni ir ļoti tieši. Viņi atklāti tev pateiks – patīk vai nepatīk. Bet man jau tas tiešums patiesībā arī patīk labāk nekā tādi glaimi. Tā ka morāli jāsagatavojas, bet tad jau ir vēl lielāks prieks, kad tev bērni pasaka, ka viņiem patīk," atzīmē Laura Melne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti