Latvijas Radio skanēs pirmā latgaliešu kriminālromāna «Bruoli» radio iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 21. līdz 25. martam Latvijas Radio 1 ēterā izskanēs pirmā kriminālromāna latgaliski "Bruoli" radio iestudējums. Jaunajā iestudējumā, kura mākslinieciskais vadītājs ir Kristaps Rasims, piedalīsies 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, kā arī sabiedrībā pazīstamas personības, informēja iestudējuma veidotāji. 

Latgaliešu literāta Alda Bukša kriminālromāns "Bruoli" tika izdots 2020. gadā, iznākot gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Darbs saņēmis ne tikai atzinības pilnas lasītāju atsauksmes, bet arī novērtēts ar Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks". Kriminālromāna motīvs vēsta par neveiksmīgu pokera spēli ekskluzīvā Londonas klubā, kas latvieti Edgaru ievelk notikumu ķēdē, novedot viņu Helsinku cietumā. Pa šo laiku Igaunijā bez vēsts pazūd Edgara jaunākais brālis. Aizsākas Edgara pēddziņa gaitas: no Igaunijas uz Ziemeļlatgali, Latvijas-Krievijas pierobežas joslu un Londonu, pamazām izgaismojot sarežģītu starptautisku noziedzības tīklu.

Kriminālromāna "Bruoli" radio iestudējums latgaliski no 21. līdz 25. martam Latvijas Radio 1 ēterā pulksten 22.05 izskanēs piecās daļās. Romānu dramatizējusi Rūta Dišlere. "Bruoli" radio versijā piedalās 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, sabiedrībā pazīstamas personības, kā arī pats kriminālromāna autors Aldis Bukšs. Iestudējumā skanēs profesionālo aktieru Jāņa Kroņa, Katrīnas Grigas, Ingas Misānes-Grasbergas, Kristapa Rasima balsis, kurām pievienojušies Baltinavas dramatiskā kolektīva "Palādas" un Rēzeknes Tautas teātra aktieri – Anita Ločmele, Jāzeps Jermacāns, Imants Slišāns, Aldis Leidums, Ilmārs Dreļs, Jānis Pampe un citi. Tāpat iestudējumā ieskanēsies arī sabiedrībā pazīstamu personību – aktiera un komiķa Jāņa Skuteļa, radio personības un influencera Laura Zalāna, mūziķa Renāra Kaupera, pasākumu un raidījumu vadītāja Mārtiņa Kozlovska jeb Kozmena, priestera Guntara Skutela un citu balsis.

Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs, režisors un komponists Kristaps Rasims par darbu pie kriminālromāna "Bruoli" pārtapšanas radio iestudējuma formātā saka: "Romānu "Bruoli" es uzskatu par vienu no labākajiem sava žanra literatūras darbiem ne tikai Latgales un Latvijas, bet arī plašākā mērogā. Ja man kāds teiktu, ka to ir sarakstījis nevis mūsu pašu Aldis Bukšs, bet gan, piemēram, leģendārais Stīgs Lārsons – es pilnībā noticētu! Tādēļ ar lielu prieku veicu šo darbu, kas bija ļoti apjomīgs un piņķerīgs – mēs kopā bijām 25 ierunātāji-aktieri, un ieraksti notika četrās studijās dažādās Latvijas vietās. Lai arī darbs prasījis daudz laika un radīts daudz gigabaitu skaņas failu, taču šajā procesā noķēru kaifu – strādāt kopā ar lieliskiem cilvēkiem pie tik laba materiāla! Ļoti ceru, ka radio klausītājiem būs līdzīgas sajūtas." 

Kriminālromā "Bruoli" radio iestudējumu īsteno Latvijas Radio Latgales studija un latgaliešu kultūras kustība "Volūda". 2021. gadā abu sadarbībā tapa arī pirmie radiolasījumi latgaliski – Ilzes Spergas stāstu krājuma "Dzeiveiba" ieraksts. Jaunā radio iestudējuma veidošanu finansiāli atbalsta Latvijas Radio un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti