Labrīt

Eiroparlamentārieši strādā pie likuma par 500 miljonu novirzīšanu aizsardzības industrijai

Labrīt

Arī ziedu nolikšana nojaukto pieminekļu vietā Latvijā 9. maijā aizliegta

Bērnu grāmatai par dabas aizsardzību "Plastmasas huligāni" iznācis turpinājums

Kas notiktu, ja visiem būtu vienalga? «Plastmasas huligānu» piedzīvojumi turpinās jaunā grāmatā

Bērnu grāmatai par dabas aizsardzību "Plastmasas huligāni" iznācis turpinājums – "Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!" Grāmatas autore Agnese Vanaga sola jaunus ar ūdens ekoloģiju saistītus piedzīvojumus jau pazīstamajiem grāmatas varoņiem. Vienlaikus sadarbībā ar zinātniekiem no Latvijas Hidroekoloģijas institūta lasītāji no dažādām Latvijas skolām veic kopīgu pētījumu par ezeriem Latvijā.

Nedēļas nogalē noritēs atklāšanas svētki jau trešajai bērnu grāmatai "Plastmasas huligāni", kurā šoreiz grāmatas varoņi pievēršas ūdens piesārņojuma problemātikai.

"Šai grāmatai par ūdens tēmu es iedvesmojos, jo saskāros ar ūdens piesārņojumu, gan lasot ziņās, gan redzēju savām acīm, ka cilvēki neciena to vidi, kurā viņi uzturas un atpūšas, un piesārņo to, lieto dažādas ķīmijas un mēslojumus. Tā kā arī es pati dzīvoju pie ezera, es arī redzu, ka tas ezers ar katru gadu arvien vairāk un vairāk aizaug un tas notiek ļoti ātri, un tas ir cilvēka ietekmes rezultātā. Tāpēc es nedaudz šajā grāmatā ieskicēju tādu zinātnisko fantastiku, kas notiktu, ja mums visiem būtu vienalga. Kā būtu, ja mēs neierobežotu savu cilvēcīgo dabu pēc ērtākas, vieglākas, lētākas dzīves," grāmatas autore Agnese Vanaga stāsta, ka jaunajā izdevumā bērniem jau labi zināmie galvenie varoņi Intars un Klāvs atklāj, ka ūdens piesārņojums ir sasniedzis tādu līmeni, ka par peldēšanos jūrā vai ezerā ir jāaizmirst. Tādēļ viņi kopā ar jauniem varoņiem meklē piesārņojuma cēloņus un risinājumus.

Agnese Vanaga
Agnese Vanaga

"Jā, ir saglabājusies tā pati ģimene, Čiekurkalns un tuvumā esošais Ķīšezers, un būs arī īgnais maisiņš Dusmukule, kas vienmēr ir gatavs uz palaidnībām kopā ar brāļiem Intaru un Klāvu. Viens no galvenajiem jaunajiem varoņiem grāmatā ir hidroekoloģijas jaunā zinātniece Tamāra," atklāj autore. "Un tur paldies zinātniekiem no Hidroekoloģijas institūta, jo ar viņiem ciešā sadarbībā tapa šī grāmata. Es vēlējos uzzināt, kā tas ir – būt nirējam, ūdens pētniekam un kāda ir viņu darba ikdiena, tāpēc es devos tur ekskursijās un intervēju pētniekus, un iedvesmojos vienam no grāmatas personāžiem."

Sadarbību ar pētniekiem rakstniece īstenojusi arī plašāk. Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētnieku pavadībā 27 sākumskolu audzēkņi pēta kādu sev tuvumā esošu ezeru vai dīķu kvalitāti pēc to ūdens ķīmiskajām īpašībām, krāsas un ūdenstilpēs atrodamajām sugām. Bērniem izdalītos pētīšanas komplektus rāda institūta pētniece Astra Labuce: "Kastītēs ir bērnu ievāktie indikatorpapīriņi, kurus viņi sūta atpakaļ. Viņi iesmeļ ūdeni, un viņiem ir trīs dažādi pH indikatorpapīriņi, un bērni ievāc arī ūdens paraugu caur tādu zooplanktona tīkliņu un sūta mums. Pēc atsevišķu sugu klātbūtnes vai neesamības mēs arī varam novērtēt, kādā stāvoklī šī ūdenstilpe ir. Mēs šajā projektā apskatām tieši eitrofikācijas ietekmi un ūdeņu aizaugšanu – cik izplatīta tā ir Latvijā. Varbūt mēs varēsim identificēt tās skolēniem tuvumā esošās ūdenstilpes, kuras ir mazāk ietekmētas."

Vasarā pētnieki apkopos bērnu iesūtītos rezultātus un rudenī tos prezentēs Zinātnieku naktī. Agnese Vanaga cer, ka "Plastmasas huligānu" jaunais piedzīvojums un dalība pētījumā sniegs izpratni bērniem un arī viņu vecākiem gan par ezera dzīves ciklu, gan par saldūdeni kā vērtīgu resursu.

"Grāmata vienmēr, protams, ir tāds ceļojums iztēlē, bet ir ļoti labi, ja ir kaut kāda sasaiste ar reālo dzīvi. Arī nonākot tagad ciešā sadarbībā ar pētniekiem, man šķiet, ka vēl tāds nenojausts pluss tam, ka šī grāmata iet kopā ar zinātni ir tas, ka bērniem tā varētu būt iedvesma izvēlēties nākotnē kādu interesantāku profesiju, jo, iespējams, viņi redz šo zinātnieka profesiju ikdienā," spriež autore.

Grāmatas "Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!" atklāšanas svētki noritēs 13. maijā mākslas centrā "Zuzeum". Pasākumā varēs uzzināt vairāk par grāmatas tapšanu, noskatīties animācijas multfilmu "Dusmukule", mikroskopā pētīt planktonu, kā arī aplūkot mākslinieces Līvas Ozolas ilustrācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti