Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Arvja Kolmaņa raidluga pārtapusi grāmatā

Arvja Kolmaņa raidluga «Taksista stāsti» pārtapusi grāmatā

Gandrīz 30 gadus pēc debijas literatūrā klajā nākusi rakstnieka, tulkotāja un scenārista Arvja Kolmaņa grāmata "Taksista stāsti". Nosaukums varētu būt pazīstams daudziem radio klausītājiem, jo 2015. gadā "Taksista stāsti" kā seriāls Ināras Kolmanes režijā iestudēts Radioteātrī. Pēc krietnas revīzijas raidluga pārtapusi grāmatā, un ticams, ka vēl pēc laika "Taksista stāsti" nonāks arī uz ekrāniem.

Klades izmēra grāmatiņa – rakstnieka, tulkotāja un scenārista Arvja Kolmaņa rokās viņa ceturtais stāstu krājums. "Taksista stāsti" sākotnēji piedzima kā raidluga, un Ināras Kolmanes režijā Latvijas Radio viļņos nonāca 2015. gadā.

"Taksists – tā ir laba ideja, kas ļauj vairāk attēlot ne tikai galveno varoni, bet arī tos cilvēkus, kas ir viņam apkārt, ar ko viņš ikdienā saskaras. Taksists ir kā vienojošs punkts, kas apvieno šajā gadījumā daudzus, vairākus likteņus. Un līdz ar to dzīvojot arī savu personīgo dzīvi," stāsta Arvis Kolmanis.

"Taksista stāsti" par svešinieku, kas par mums zina visvairāk un prot uzklausīt, aktiera Artūra Skrastiņa un citu Latvijas spēlmaņu balsīs Latvijas Radio arhīvos atrodami vēl arvien. Taču atšķirība starp grāmatu un raidlugu esot liela. Autors skaidro: "Teksts, ko jūs klausāties, ne vienmēr izskatīsies labi arī uz papīra. Lai to dabūtu uz papīra, es revidēju raidlugas epizodes un liku uz papīra, un pārlaboju tā, lai tas ir lasāms, nevis klausāms."

Līdzšinējais Kolmaņa veikums literatūrā tiek skaitīts pie postmodernisma darbiem, bet jaunāko grāmatu autors šajā sadaļā noteikti neliktu: "Ja runā tieši par "Taksista stāstiem", tad tas ir reālākais mans darbs atšķirībā no iepriekšējām prozas grāmatām. Es esmu palicis daudz reālāks un tuvāks pie reālisma."

Arvis Kolmanis rakstījis scenārijus arī kinofilmām "Bille" un "Mātes piens" un nu jau vienlīdz labi jūtas abās lomās – kā scenārists un rakstnieks: "Es esmu pieradis, es nezinu, kā to nosaukt, sašķelt personību un pārveidoties, jo, kad raksta scenārijus, ir jābūt pavisam citam redzējumam, nekā ja tu raksti prozu, piemēram."

Ļoti ticams, ka arī "Taksista stāsti" varētu piedzīvot trešo izpausmes formu – ekranizāciju. Seriāls vai filma – atkarīgs no tā, vai radošajā strīdā spēcīgāki izrādīsies Arvja Kolmaņa vai Ināras Kolmanes argumenti.

"Man gribētos, lai tas būtu seriāls, mana otra puse saka, ka tai ir jābūt filmai," atklāj Arvis Kolmanis. "Mēs neesam izšķīrušies vēl par kādu variantu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti