Kultūras ziņas

Festivāls atdzīvina veco bibliotēkas ēku

Kultūras ziņas

Notiek dziesmu svētku izvērtēšanas komisijas sēde

LZA pret Milleru – konflikts turpinās

Zinātņu akadēmija pret Milleru - konflikts turpinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) pret koncertzāli "Rīga''. Turpinās pirms diviem mēnešiem aizsāktās batālijas par koncertzāles nākotni. Pirmizrādes "Mazais princis” priekšvakarā Zinātņu akadēmija lauza nomas līgumu ar Rīgas koncertzāli, un tas nozīmē, ka plānotās izrādes un pasākumi būtu jāatceļ, pat ja uz tiem ir pārdotas biļetes. Taču koncertzāles vadītājs Juris Millers pamest iesāktos darbus Zinātņu akadēmijas telpās negrasās

Pirmo septembra dienu koncertzāle "Rīga" aizvadīja ar Latvijas Jaunatnes teātra iestudējuma "Mazais princis" pirmizrādi. Taču no 1.septembra pēc LZA lēmuma Rīgas koncertzālei šajās telpās būtu jāpārtrauc sava darbība, pamatojoties uz to, ka kopš šī gada marta uzņēmums nav maksājis nomas maksu.

"Datums, ar kuru līguma laušana tika izziņota, ir 29.jūlijs. Ar to Millera kungam tika paziņots, ka līgums beidzas pēc Latvijas Zinātņu akadēmijas valdes lēmuma, taču šis lēmums likumīgā spēkā stājas ar 31.augustu," skaidro LZA prezidents Ojārs Spārītis.

"Zinātņu akadēmija interpretē to, ka mums ir kāds parāds. Rakstiskā vienošanās ar Zinātņu akadēmiju un atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai, sākot ar šī gada 1.janvāri, Zinātņu akadēmijai katru mēnesi nomas maksas apmērā bija pakāpeniski bija jāpārņem visi tie neatdalāmie ieguldījumi, kurus mēs šeit veicām, atjaunojot koncertzāles telpas," pauž SIA "Rīgas koncertzāle" valdes loceklis Juris Millers.

Viņš stāsta, ka aprēķināto parādu, kas šobrīd sasniedzot 58 000 eiro, radot LZA nesaskaņoti paaugstinātā īres maksa. Tādēļ līdz šim iesniegti vairāki iesniegumi policijai un tiesai. Konflikta risināšana ir nonākusi arī līdz deputātiem, kuri šo jautājumu skatīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova uzskata, ka kultūras iestādei ar telpu izīrētāju vienmēr var rasties risināmi jautājumi. Maija Pavlova norāda, ka minētajā konfliktā ir nepiedodami daudz emociju: "Šī taktika, ko var redzēt, kas ir, varētu teikt, Millera rokraksts, producenta rokraksts, ka tas iet publiski ar nelielu skandāliņu, tā ir viņu pozīcija. Ir vienkārši jānomierinās un jāsēžas pie sarunu galda."

Vārdos LZA un koncertzāles pārstāvji uzsver, ka ir gatavi sēsties pie sarunu galda. Taču pagaidām vienīgais reālais punkta pielicējs konfliktam ir tiesa, kas labākajā gadījumā varētu notikt nākamgad.

Šobrīd LZA koncertzālei "Rīga" ir devusi laiku līdz 15.septembrim, lai pamestu telpas. Savukārt koncertzāle uzskata to par nepamatotu.

"Rezultātā apmeklētāju tiesības apmeklēt izrādes un iespējas apmeklēt plānotās izrādes ir apdraudētas. Taču ir iespējami arī likumīgi risinājumi, kā darbību risināt, slēdzot atsevišķus, vienreizējus telpu nomas līgumus," norāda Ojārs Spārītis.

Ar kādām metodēm LZA cīnīties pret savu nomnieku, uzzināsim pēc divām nedēļām. Taču, kā liecina tīmeklī pieejamā informācija, šajā sezonā koncertzālē gaidāmi vairāki jauniestudējumi, turklāt biļetes tiek tirgotas uz pasākumiem līdz pat nākamā gada maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti