Zinātniece: Tik nožēlojamā situācijā, kā Latvijas māksla, nav pat nabadzīgākajās valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Tik nožēlojamā situācijā, kā Latvijas māksla, nav pat visnabadzīgākajās valstīs , intervijā Latvijas Radio atzina Purvīšu balvas ekspertu komisijas locekle un mākslas zinātniece Laima Slava. Viņa uzsvēra, ka trūkst Laikmetīgās mākslas muzeja, tomēr pašlaik šis jautājums ir aktualizējies un par to jau bijušas sarunas ar politiķiem.

Krīzes laikā valsts atlika Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecības projektu, tomēr mākslas nozares pārstāvji nav atteikušies no šīs domas. „Būtu kaut viena normāla ēka un iespēja, kur uzglabāt un rādīt laikmetīgās mākslas darbus, - tas ir nacionālas valsts pamata prestižs. Parādīt ne tikai pagātnei, bet arī to, kas ir pašlaik,” skaidro mākslas zinātniece Laima Slava.

Viņa gan atzīmēja, ka izpratne par to, ka šādam muzejam noteikti Latvijā jātop, ir aktualizējusies arī politiķu vidū. Par to esot sāktas sarunas ar premjeru un gūts arī atbalsts, tiesa gan, pagaidām tikai vārdos.

Otra lieta, kas nozarē samilzusi un neatrisināta, pēc Slavas teiktā, ir akadēmisks mākslas vēstures izdevums: „Tās ir elementāras lietas, kas ir pašsaprotamas, bet mums par to ir jācīnās.” Tāpat trūkst īstu, vērienīgu izdevumu, jo tiem nepieciešami ieguldījumi, kas nekad nebūšot komerciāli.

Vietējais pieprasījums - bēdīgs

Vietējo pieprasījumu pēc laikmetīgās mākslas zinātniece raksturo kā bēdīgu.

„Galeriju darbība ir pašaizliedzīga. Valsts iepirkumiem regularitātes politikas nav. Līdz ar to nekas no šī laika nepaliek,” skaidroja Slava.

Taujāta, kā krīze ietekmējusi nozari, Slava atzīmē – „mākslinieks kā nezāle, tas neiznīkst”, tomēr ietekme ir bijusi jomā, kas prasa lielāku materiālu ieguldījumu.

Piedāvājums Purvīša balvā aizvien plašāks

Piektdien jau trešo reizi vizuālajā mākslā tiks pasniegta prestižā Purvīša balva - tiks nosaukts balvas laureāts, atklājot visu astoņu kandidātu darbu izstādi. Slava uzsver, ka mākslinieku piedāvājums katru reizi ir ļoti plašs un mākslas dzīve aizvien kļūst aktīvāka. Aug arī konkurence mākslinieku vidū. Tāpat palielinājies galeriju skaits, arī mākslinieku iespējas izstādīties ir plašākas.

Purvīša balva kļuvusi par būtisku atspaidu māksliniekiem krīzes laikā. Slava gan norādīja, ka mākslinieki neveido darbus, lai iegūtu kādu apbalvojumu. Tajā pašā laikā Purvīša balva palīdzējusi māksliniekus mobilizēties, liekot „sajusties kā cilvēkiem”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti