Zigmars Liepiņš: Vēl kādu laiku LNO dzīvos iepriekšējo notikumu ēnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālā opera (LNO) vēl kādu laiku dzīvos iepriekšējo notikumu ēnā, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo" atzīst operas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, norādot uz LNO jaunās vadības saņemto mantojumu no iepriekšējās operas vadības, kas lika lūgt papildfinansējumu.

„Nevar vienā mēnesī visu sakārtot tā, lai nebūtu ārkārtas gadījumu," uzsver Zigmars Liepiņš, skaidrojot, ka, neskatoties uz iepriekšējās valdes izziņotajiem jauki pabeigtajiem deviņiem mēnešiem, nelaimīgā kārtā visas saistības pārliktas uz pēdējo kvartālu, tērējot nākotnei paredzēto.

Kā uzskatāmu piemēru Zigmars Liepiņš min Vāgnera tetraloģiju, kura, protams, vācu kritiķiem un tūristu auditorijai ir notikums, „jo visu Vāgnera tetraloģiju nekur daudz pasaulē neuzved".

„Tas ir rādītājs, ka mēs esam liela kultūras iestāde, kas spēj veikt Vāgnera iestudējumu,"  norāda Zigmars Liepiņš. „Beigu beigās, neraugoties uz izpārdotām zālēm festivāla laikā, šī tetraloģija ir nesusi apmēram 250 tūkstošu lielus zaudējumus."

Atbildot uz jautājumu, ko LNO valde darīs, lai vairs nepieļautu ārkārtas papildfinansējuma prasīšanu no valsts budžeta, Zigmars Liepiņš uzsver, ka pats galvenais ir skaidra darbības plānošana.

Protams, ka mēs vēl kādu laiku dzīvosim iepriekšējo notikumu ēnā, jo 2014.gada repertuārs ir tā sastādīts, tādā blīvumā salikts, ka tagad ar lielām pūlēm mēs mēģinām to dalīt," atzīst Liepiņš, skaidrojot plānošanas gaitu un uzsverot, ka neredzot neko īpašu, ja jādzīvo „sava maciņa ietvaros".

Tāpat Zigmars Liepiņš piekrīt apgalvojumam, ka iepriekšējā operas pārvaldes sistēma nav normāli darbojusies, norādot, ka tas ir pierādāms.

Komponists atklāj, ka domājis - LNO valdes priekšsēdētāja amatā viņam būs jārisina psiholoģiskas dabas jautājumi, taču izrādījies, ka jārisina finansiālas, psiholoģiskas, saturiskas un ļoti dažāda rakstura problēmas.

Kā iepriekš ziņots, gada pēdējā valdības sēdē otrdien  vēlu vakarā ministri atbalstīja teju miljona latu piešķiršanu finanšu grūtībās nonākušajai Latvijas Nacionālajai operai. LNO saimnieciskās darbības stabilizēšanai tika piešķirts finansējums 418 392 latu apmērā, kā arī 59 827 latus grāmatvedības un uzskaites sistēmas licences atjaunošanai un 337 680 latu apmērā 2014. gada jauniestudējumu tapšanas nodrošināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti